“Aki énekel az boldogabb ember!”

 

MÁRIA

(Toldy Mária)

Kiállni a színpadra egyedül az bátorság. Hatalom csendet teremteni és nagyon fontos, hogy hogy indítod el a dalt. Az nem lehet átlagos, olyannak kell lennie, hogy minden tekintet rád szegeződjön.

Nem az volt az álmom, hogy “híres énekesnő “ legyek. Teljesen véletlenül jutottam idáig, mert nekem valójában a tanítás volt az életem és mindig is az volt a legnagyobb erényem, hogy tudtam dönteni. Dönteni ugyanis nagy bátorság. 

10 évig voltam sikeres táncdalénekes. Megnyertem két Táncdalfesztivált, sok rádió és lemezfelvétel készült, mégis a pályám csúcsán úgy döntöttem, hogy tanítani fogok.

Ahogy megszületett bennem az elhatározás, másnap csörgött a telefon, hogy nem akarok-e a Postás Zeneiskolában éneket tanítani, amit boldogan vállaltam. Állandóan érkeztek a felkérések, hogy énekeljek és nagyon nehéz volt, de azt éreztem  nemet kell mondanom. Húsz éve tanítottam, amikor kaptam egy felkérést a televíziótól, hogy a lányommal, Malek Andreával, énekeljünk ketten. Dönteni tudni kell gondoltam és 20 év kihagyás után  elénekeltem vele a „Rövid az élet” című fesztivál nyertes dalomat. 

Majd 20 évig vezettem a Vasutas Zeneiskola Pesti Broadway Stúdiót, ahol olyan tehetségeket neveltünk, akik a mai napig az Operettszínház és a Madách Színház színpadán  énekelnek.

Aztán nagyon nagy kihagyás után a Malek családnak volt egy közös fellépése a MÜPA-ban. Én nem szerettem volna fellépni, de a férjem és a gyerekeim kérték, hogy mindenképpen énekeljek. És akkor hárman énekeltünk a gyerekeimmel. 

Mindezek után 80 évesen az Erkel színházban, újra színpadon álltam és az emberek állva tapsoltak. Az egy olyan csodálatosan megható érzés volt, amit soha nem fogok elfelejteni. 

Tudom, hogy nem állhattam volna így a családommal együtt egy színpadon, ha azt a döntést 60 évvel ezelőtt nem hozom meg. Feladtam az énekesi karrieremet azért, hogy énektanár lehessek, hogy felnevelhessük a gyerekeinket és hogy együtt tarthassam a családot. 

Hiányzott a színpad, de soha nem bántam meg a döntésemet.  Még úgy sem, hogy éreztem az emberek nagyon szerettek és ezt a mai napig érzem, hiszen a dalaim a most is élnek.


GR

Könyv: Szabó Magda – Abigél

Zene: Toldy Mária – Moszkvatéri lányok

Film: Keleti Márton – Mágnás Miska

 

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp