“Ha én nem csinálom, akkor ki fogja csinálni?!”

 

JÁNOS

(Ancsin János)

Amikor gyerek voltam nem volt tv, vagy okostelefon. Ellenben voltak barátaink, akikkel kint a szabadban játszottunk és fociztunk. A mai világban az emberek inkább nem mozognak. A szülők 80%, munka után hazamegy, nem neveli a gyerekét, nem foglalkozik vele, hanem bemegy a szobába és nyomkodja számítógépet vagy a telefonját. 

Gyerekkorom óta nagyon fontos helyen volt számomra a sport. A foci és a jégkorong. Végül a jégkorongot választottam, mert sokkal gyorsabb és férfiasabb sportágnak találtam, mint a focit. Akkor a Magyarországon is menőnek számító foci helyett a jégkorongot választani bátorság volt, hiszen évente csak öt hónapot tudtunk jégen tölteni. Nem voltak zárt pályák, edzők, rendes felszerelés és olyan infrastruktúra, mint a foci mögött.

A merészségemhez párosult az, hogy jókor, jó helyen és jót sikerült csinálnom. A magyar jégkorong életében én voltam az első mohikán, akit felkapott a média. Akkoriban kezdték el a jégkorongot nem mostoha gyerekként kezelni, mint csapat sportágot.  

Miután abbahagytam a jégkorongozás az UTE felkért, hogy segítsem a munkájukat. Először edző voltam és aztán szép lassan másztam fel a ranglétrán. 15 éve, az akkori vezetés megkérdezte, hogy nem akarok- e az UTE Jégkorong Osztályának Szakmai Vezetője lenni. Nekem akkor eredetileg volt egy elektromos műszerész és programozói szakmunkás bizonyítványom. Mindez úgy, hogy ma már nem tudom bekapcsolni a laptopomat. Emellett volt egy szakedzői végzettségem a TF-ről, de egy sportklub jégkorong osztályának vezetéséhez nem volt meg a teljes szaktudásom.

Úgy gondoltam, hogy kaptam annyit az Újpesttől és a jégkorongtól, hogy ha én ebből vissza tudok adni, és a szakmai tudásommal segíteni, akkor addig vállalom, amíg hasznosnak találnak erre a pozícióra.

Amikor elkezdtem 150-en voltunk, ma már 300-an vagyunk. Több csapat, több gyerek, több szülő és több edző. De meglepő módon a legnehezebb egy ilyen nagy rendszerben az emberekkel bánni. Ugyanúgy, mint egy családban, nehéz összetartani, mert vannak nézeteltérések. 

Én nem vagyok, a klasszikus értelemben vett jó vezető. Én csapatjátékos vagyok. Világéletemben mindig meghatározó alakja voltam a csapatomnak is. Ezzel rám hárult a felelősség, hogy a gyengébbet megvédjem és hogy kiálljak a csapat érdekeiért. Ezzel A felelősséggel tartozom most is, mint vezető és edző. 

Ha fiataloknak mondanom kéne valamit bátorításként, akkor belemehetnék az általános:

-Dolgozzatok többet, kell az alázat, az akarat…blablabla.

Én inkább a szüleikhez szólnék és elmondanámnekik, hogy foglalkozzanak a gyerekeikkel. Ne csak vigyázzanak rájuk, hanem neveljék is őket. Fontos, hogy szülőként megtanítsák az alapvető illedelmesség szabályait, a rendet és a rendszert és, hogy a gyerekek megéljék az együttjátszás és a mozgás élményét.

Tudom, hogy sokkal könnyebb, pihenni, nem vitatkozni, problémamentesen két külön szobában nyomkodni a telefont, mint heti három alkalommal, korán reggel edzésre vinni a gyereket. Ezt nevezhetjük egy mindennapi bátorságnak, mert  ezek a szülők megteszik azt, amit a többség nem. Az, amikor a szülők 5- 10 évig hordják a gyereküket sportolni az nem kis lemondással jár. Rengeteg idő, pénz és odafigyelés, de megéri.

GR

Könyv: Robert Graves – Én Claudius

Zene: Led Zeppelin – The Song Remains the Same

Film: Sergio Leone – Volt egyszer egy vadnyugat

Kicsoda Ancsin János?

Az “Újpesti Legenda”, az évszázad legjobb jégkorongozója, a 225- szörös válogatott játékos és gólkirály, Ancsin János a sport szerelmeseként egyedüli technikájának és tehetségének köszönhetően nyolcszoros magyar bajnok lett, majd az UTE Jégkorong Szakosztály Igazgatója és a Magyar Jégkorong Hírességek Csarnokának Tagja.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp