“Ebben rajtam kívül nem hitt senki”

ERIKA

(Varga Erika)

Én annyira nem vagyok erős, hogy magamért legyek bátor de másokért, egy ügyért  mindenekfelett. Azt hiszem ezt az eddigi munkáim is megmutatják. Fonos feladatnak tartom a roma kultúra és tradíciók ápolását, megörzését és átültetését a fiatal korosztály és a magyar társadalom életébe.

Ugyanakkor a Romani Design létrehozása bátorság volt, mert egy elitista közegben, a divat világában, készültem megmutatni magam és a roma kultúrát. Ebben akkor, rajtam kívül nem is hitt senki. Meg is értem, teljesen lehetetlen vállalkozás volt egy olyan országban, amiben a romák társadalmi pozíciója olyan, amilyen. Ráadásul az ötvös szakmámat hagytam hátra egy olyanért, amit nem tanultam az iskolapadban. Mindenben autodidakta módon kellett fejlődnöm, ezért csak a saját tapasztalataimra és értékrendszeremre hagyatkozhattam.

Abban nem voltak kételyeim, hogy sikerre fogom vinni! Az lepett meg, hogy ez ilyen gyorsan sikerülni fog. Pár hónap múlva egy hatalmas interjú hullám indult velünk és olyan divat eseményeken kellett részt vennünk, amire a saját ütemezésünk szerint még nem voltunk készek. Felkészületlenül ért, ezért nehéz volt megfelelni ennek a gyors léptéknek.

Az első években szinte mindent egyedül csináltam. Természetesen volt egy-két mentorom, akiknek fontos volt a véleménye. Mellém vetődtek és főleg a kollekcióim bemutatása után megosztották velem a szakmai észrevételeiket. 

A médiában pedig csak arra fókuszáltam, hogy lehetőség szerint azokat a hagyományokat, kulturális értékeket és roma identitást tudjam képviselni, amikben felnőttem és hogy átadhassam azokat az üzeneteket, amiket megfogalmaztam a fejemben.

Nagyon fontos volt a számomra, hogy a média semmilyen negatív, sztereotip, vagy rasszista felütésként ne használja fel a munkáinkat vagy a nevünket. Ha ilyesmivel találkoztam, letiltottam. Ilyen egyébként egyetlen egyszer volt a 12 év alatt. Végül sikerült egy olyan szellemiséget megteremteni a márka köré, ami tiszteletben tartotta és elismerte az üzenetet.

Nem mondom, hogy nem voltak akadályok, harcok és kihívások, de bírtam, mert szerettem.

GR

Könyv: Bernáth Gábor- Brassói Vivien- Orsós Julianna –  Ha szaladok, agyonlőnek, ha megállok agyonvernek

Zene:  Varga Helena zenekara

Film: Buz Luhrman – Elvis

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp