“Veszélyes lehet a fagyi”

FANNI

(Szilágyi Fanni)

 

Én egy rejtőzködő, titkolózó ember vagyok. Csak a nagyon szűk környezetemben érzem magam biztonságban, és amint kitágul ez a kör, úgy érzem, hogy sérülékeny és sebezhető vagyok. Épp ez volt a legfélelmetesebb, amikor bemutattuk életem első nagyjátékfilmjét, a Veszélyes lehet a fagyi-t, hogy nyilvánosságot kap egy jó nagy adag belőlem.  

Lányi Zsófival (a forgatókönyvíró)  a kettőnk intim érzéseit és félelmeit fogalmaztuk bele ebbe a történetbe. A kezdeti aggodalmakat, hogy vajon szeretni fogják e a filmet, elég hamar feladtuk és úgy döntöttük, hogy az elvárás csakis az lehet, hogy mi szeressük az egészet úgy, ahogy van. Ekkor megszűnt egy nagy adag szorongás.

Aztán jött a film technikai bátorsága. A film főszereplői egy ikerpár. Eleinte egymásra nagyon hasonlító színésznőket kerestem, aztán rájöttem, hogy inkább egy emberből főzök. Nehezebb lenne két színésznőben megkeresni az ikerséget, mint egy színésznőnél megtalálni a két karakter különbözőségét. Ez a döntés rengeteg kockázattal járt. Első filmesként belevágtam egy olyan technikai manőverbe, amit ugyan szakértők segítségével tanulmányoztunk, de még sohasem csináltuk.

Bátornak érzem az ikrek képzeletbeli összefonódását, ahol a valóságtól elrugaszkodott, szürreális dolgok történnek, mint amikor megjelenik egy fa, ami felemeli és körbenövi az ikreket, indákkal és virágokkal. Tudtam, hogy ez a jelenet egészen biztosan meg fogja osztani a nézőinket. Vagy mennek vele, vagy giccsesnek találják majd. Ezt a rizikófaktort örömmel kalkuláltam bele, én imádom a giccset. 

Az, hogy ezt az álomképet megvalósítottuk, igazán bátorrá tett. Végig bennünk volt, hogy nem vagyunk normálisak. Nem elég hogy ez az első filmünk, ami által hatalmas a nyomás rajtunk, de még megspékeljük ilyen technikai vakrepülésekkel is.

A bemutató előestéjén alig aludtam. Egész éjjel arról győzködtem magam, hogy most már úgyis mindegy, a filmen már nem fogok tudni változtatni, kész van. 

Azon gondolkoztam, hogy be merjek-e ülni. Eldöntöttem, hogy nem megyek be. Aztán beültem mégis és végignéztem 400 ember társaságában. Nagyon intenzív élmény volt megnézni ezt a filmet, amiért éveket dolgoztunk és amit ezerszer láttam, a nézők azonban első alkalommal. Tudtam a szöveget kívülről és már nem volt viszonyítási alapom, már nem tudtam kritikus lenni. Pörögtek a képek és az agyam már nem a filmet látta, akár be is csukhattam volna a szemem. Egy önálló entitás lett, akinek szorítottam a képzeletbeli  kezét, de a végefőcím alatt kénytelen voltam elengedni. 

Bátorításként és támaszként, végig ott volt a testvérem, a film operatőre, Szilágyi Gábor, akivel forgatás közben jöttünk rá, hogy ugyancsak őrült nagy vállalás volt életünk első nagyjátékfilmjének forgatására beráncigálni a mi testvéri kapcsolatunkat. A forgatás egy kiképzőtábor. Minden nap küzdesz és fáradsz, tele van sikerélménnyel de kikezdi az ember határait. Egy lelki hullámvasút volt és mivel mi nagyon szorosan kötődünk egymáshoz, minden érzés felnagyul. A Jó és a rossz dolgokat is sokszorosan éltük meg. 

Nehéz és csodás volt egyszerre. 

A filmbemutatón készült képeken látszik, hogy valahogy nem sikerült a testemben maradni aznap. Nehéz volt ez a sok figyelem, ami hirtelen rám zúdult. Visszanézve az összes fotót, a testvéremmel készült közös képünkön meghatódtam. Abban a pillanatban sikerült egyedül önmagam maradni. Amikor megláttam ezt a fotót, azt éreztem, hogy a legjobb döntés volt a részemről az, hogy együtt csináltuk meg az első filmünket.

GR

Könyv: Mán- Várhegyi Réka: Vázlat valami máshoz

Zene: The HU- Wolf Totem

Film: Szilágyi Fanni – Veszélyes lehet a fagyi

Kiemelt kép: Ronai Domonkos

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp