“Súlyos milliókba került a habitusom”

NÁNDI

(Lőrincz Nándor)

 

Gyakran mondják, hogy bátor vagyok, amiatt, ahogy érvényesíteni tudom az akaratomat és a véleményemet. Azonban nekem ez soha nem okozott erőfeszítést, sőt, számomra mindig is ez volt a legkényelmesebb út. Nekem sokkal nehezebb lenne csendben maradni és elengedni azt, amit gondolok.  Egyszerűen más a túlélési stratégiám, mint másoknak. 

Ez a fajta személyiség filmrendezőként nagyon sok hasznot hozhat, mert általában pont erre van szükség, csak hát van hátulütője is. 

Az átlaghoz képest lehet, hogy nekem inkább sikerült megvalósítani önmagamat, de ez nagyon sokáig csak konfliktusokon keresztül ment.  Arra koncentráltam, hogy megfogalmazzam, hogy mi az, amire gondolok, amit akarok és hogy mi az, amivel nem értek egyet. Olyan voltam, mint egy buldózer, egy ideig sajnos nem tudtam kellőképpen empatizálni, mert azt gondoltam tévedhetetlen vagyok.

Sok reklámfilmet forgatok és forgattam. Nekem nagyon erős az igazságérzetem, és nem is vagyok egy anyagias alkat. Ez a kettő együtt sokszor nagyon szerencsétlen kombó, mert egy csomó helyzetben nem vettem figyelembe, hogy a viselkedésem a későbbiekben milyen anyagi károkat okozhat.

 Évekkel ezelőtt volt olyan, amikor óriási siker volt a prezentációnk egy nagyon fontos ügynökségnél és a forgatáson is minden csodásan ment, ám egy ponton az ügyfél azt állította, hogy valamivel kapcsolatban nem szóltam neki a forgatáson. Én viszont tudtam, hogy jeleztem neki, és azt is, hogy ezt ő is tudja. Tisztában vagyok vele, hogy hogyan kellett volna reagálnom, de ez engem annyira sértett, hogy beleálltam és konkrétan mindenki előtt azt mondtam, hogy most tudatosan meghazudtol engem. Ezek után persze nem keresett minket ez az ügynökség többet, de ilyen szarvashibát ma már nem vétenék. 

A szakmában nem mindig ment könnyen az alkalmazkodás. Sokszor súlyos milliókba került a habitusom és nem csak nekem, hanem az alkotótársamnak is.

Rájöttem, hogy más módon is el lehet érni a céljaimat. Ráadásul az alkotóiságom is az empátiáról szól, az emberek- és az emberi kapcsolatok kutatásáról, szóval sokkal jobb úgy hatni és önazonosnak maradni, hogy ahhoz ne kelljenek éles konfliktusok.

 Úgy érzem tanultam a hibáimból. A türelemről egészen biztosan sokat tanultam az utóbbi években, kellett is. Számomra a türelem jelenti a bátorságot. Legalábbis nekem ahhoz sok bátorságra van szükségem. 

GR

Olvass még bátor történetet Nándiról ITT.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp