“Egy férfi hogyan válik apává?”

 

Lisa

(Tibenszky Moni Lisa)

Egy nő kihord egy gyermeket, és közben a természet megajándékozza sok női hormonnal, ami segít anyává válnia. 

Egy férfi hogyan válik apává? 

Nála nincsenek hormonok, vagyis önmagától kell dolgoznia, hogy azzá váljon.

De persze ez mindkét félre igaz, mert a szülőség tanulható! Például nálunk a Felelős Szülők Iskolájában, de ehhez kell szándék, motiváció és elhívás is.

És igen, mára már van Apa Akadémia, meg több apás szervezet, de még mindig a nők felé billen a mérce, ha arról van szó, hogy ki veszi ki a nagyobb részt a gyereknevelésben, és ez nem feltétlenül a férfiak szándéka szerint van így, mert ennek van egy társadalmi, szociológiai háttere. 

Nézz meg egy csomó mesét, meg a reklámokat! Egy csomószor elfelejtik az apát. De miért?

Igazából mind a két szülőnek nagyon-nagyon nagy szerepe van a gyerek életében, és én nagyon bíztatnám a férfiakat! Kell valaki, egy férfi coach,  egy apa szerep, egy férfi tanár…

Én egyébként fiús anyuka vagyok, két kamaszom van, és úgy élünk, mint egy szicíliai család… Én hangos vagyok, extrovertált, és nagyon érzelmes… 

De ehhez nekem van egy hihetetlen stabil, ugyanakkor művész,  zenész párom, aki humorral, és életigenléssel tudja átkeretezni azokat a dolgokat, amikből én giga drámát csinálok. Ő egy mondattal elrendezni a problémát és elsimulnak a szálak. Ez az energia nagyon kell. 

A férfiaknak máshogy kéne bátornak lenniük, mint a nőknek. Tudom, hogy ők ugyanúgy érzelmesek, de az a társadalmi nyomás, hogy a nők lehetnek lelkileg szarul, de a pasik nem. Ez nem jó, mert bennük is feszül egy csomó dolog. Ők azok, akik nem sírhatnak, mert katonadolog. Ők nem fejezhetnek ki érzelmeket, mert ők inkább sörözzenek meg focizzanak. Ezek ilyen régről jövő sztereotípiák… 

Szerintem mindenki úgy jó, ahogy van, és a férfiak ugyanúgy érzelmesek, csak merniük kéne felvállalni magukat ezen a téren. Nekik az lenne a bátorság, hogy az érzéseiknek és az intuícióiknak utat merjenek adni. 

MP

Olvass még bátor történetet Lisától!

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp