“Amitől a legjobban félsz”

MÉSZI

(Mészáros András)

 

Én valahol még mindig egy kölyöknek tartom magamat. Sokszor görcsölök, bizonytalanság van bennem és önértékelési zavarok, hogy vajon meg tudok-e ugrani egy szerepet vagy helyzetet az életben. Sokszor féltem életemben attól, hogy nem vagyok elég jó. És biztos vagyok benne, hogy nem vagyok egyedül azzal a félelemmel, hogy kellek-e. 

A család talán az első csalódás az életedben, mert azt hiszed a szüleid istenek és aztán rájössz, hogy nem. Utána pedig csalódsz magadban, mert jönnek a félelmek, amiket nem kezelsz jól, ha nem tanitottak meg rá… márpedig ezt nem tanítják a suliban.

Az nem sarkall bátorságra, amikor a gyereknek azt mondjuk, hogy ne félj! Mert csak azt mondod mit NE csináljon, de azt nem, hogy mit kezdjen vele. A félelem az nem egy cselekvés, hanem egy érzés. Fogsz félni! De ez normális. A félelem, nem ellenség. Az tart életben. Nem szabad megölni, vagy kiirtani, csak irányítani kell, mert a bátorság szerintem a félelem kezelése. Ha nem kezeled jól, akkor begörcsölsz, és valami furcsa oknál fogva, akkor hibázol. 

Egy tanárom azt mondta, hogy motorozás közben sokszor azért szenvedsz balesetet, mert begörcsölsz, hogy belemész egy gödörbe. Meglátod a gödröt, félsz tőle, csak arra koncentrálsz, és ezért bele is mész. Ha az úton lévő kátyúra feszül a figyelmed, bele fogsz szaladni a motoroddal… fordítsd el tudatosan a tekinteted a kátyúról és az utat keresd. Meg fogod találni. 

Ráadásul a görcs, a félelem sokáig kísérhet. Volt, hogy az apám romboló, és puttonyt-adó dolgokat csinált és mondott, amiket fel kellett dolgoznom aztán, de ő mindig is egy kőszikla volt. A kősziklában pedig az a jó, hogy biztos pont az életedben.

Ő mindig azt mondta, hogy:

-Amíg én élek fiam, addig neked meleg ételed és meleg ágyad lesz. 

És ez pont elég biztonságérzetet adott ahhoz, hogy ne alakuljon ki bennem a görcs. Mert legrosszabb esetben egy gardróbban fogok élni, mint ahogy éltem is pár hétig.

És közben az élet visszaigazolt. Most már nem görcsölök annyit, sokat dolgozom és sokszor elhiszem, hogy jó vagyok benne. Forgatok, játszom, szinkronizálok és hangoskönyvet olvasok. 

A bátorság feloldja a görcsöt, és igenis le tudod venni a kátyúról a tekinteted. 

GR

Olvass még bátor történetet Mészitől ITT.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp