“Keménykezűnek kell lennem!”

Tapasztó Orsit fényképezi Gerlits Réka

 

ORSI

(Tapasztó Orsi)

Erdélyi vagyok, ott is jártam gimnáziumba, a baráti körben mindig én voltam a lelki szemetes, de érettségi után mégsem pszichológia szakra mentem, mert anyum annak idején máshogy gondolkodott a pályaválasztással kapcsolatban:

– Mi az, amiből az én lányom meg fog tudni élni? Fizika-kémiából jó, ez lesz az, legyen tanár, mert elég jól magyaráz, és akkor tuti nem hal éhen!

Elvégeztem az egyetemet, és két szatmári gimiben kezdtem el tanítani párhuzamosan. 22 éves szőke lányként bementem a suliba, és megpróbáltam elmagyarázni a 18 éves kamasz diákoknak, hogy Einstein nagyon jófej csávó, vagy a mechanika alaptörvényei mennyire izgalmasak…  

Hát…  Szembe röhögtek. 

Ahogy én elkezdtem a tanári pályát, az nem bátorságpróba volt, hanem kiképzés. Egy egész évbe telt, amíg rájöttem, hogyan tudom kivívni a diákok tiszteletét: a titok nem volt más, mint a keménykezűség, határozottság, tekintélyt parancsoló kiállás.

De hát én nem vagyok keménykezű! Nem tudok egyeseket osztogatni!

Elkezdett nagyon feszíteni ez a viselkedésmód, miközben próbáltam lavírozni a két Orsi közt. Valószínű, ha a tanári pályán maradok, akkor szép lassan megtanulom ezt a kettős játszmát, de más irányt vett az életem. A második év után felköltöztem Budapestre, doktorandusz lettem a BME-n, miközben egy kutatóintézetben kezdtem dolgozni.

Aztán 15 évvel később elkezdtem a mentálhigiénés képzést, és most nagyon élvezem, hogy végre emberekkel foglalkozhatok.

Anyám hozzáállása a pályaválasztásomhoz teljesen érthető volt, ha az akkori erdélyi gazdasági helyzetet nézzük. Lehet, hogy én is úgy gondolkodtam volna anyaként, hogy mindennél fontosabb, hogy a gyerekem kezében egy olyan szakma legyen, amiből meg fog tudni élni. A mai világban pedig szuper dolognak tartom, hogy van karriertanácsadó, akivel el tud beszélgetni egy diák a merre továbbról. 

MP

Olvass még egy történetet Orsitól ITT

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp