“Be your own sugar daddy”

ORSI

(Balogh Orsolya)

Nagyon bejött, hogy Braziliában a nőknek van egy erős női öntudatuk és, hogy köztük létezik a női szolidaritás. Ott a csajoknak van egy nagyon jópofa, feminista stílusuk, ami a szlengben és a kötőszavakban is visszaköszön. 

Rájöttem, hogy ott sokkal progresszívabb a nőmozgalom, mint Magyarországon, ami fura, mert azt hihetné az ember, hogy Európában minden sokkal előrébb tart. 

Tudatosabban jöttem haza és nézegettem a magyar férfi embereknek a megnyilvánulásait és rájöttem, hogy itt baromi sok tennivaló van hímsovinizmus, meg egyéb szinteken.

Ekkor kezdtem foglalkozni nőjogi kérdésekkel. Van egy ilyen feminista mém, hogy „Be your own sugar daddy, make your own sugar.” Ami azt jelenti, hogy nőként ne várjál a “cukros bácsira”, aki kifizeti az egyetemi tandíjadat, ami Amerikában, és sajnos, itt Magyarországon is elég régóta megy. Vedd a saját kezedbe a sorsodat és ne patriarchális dolgokban gondolkodj, hogy majd jön egy pasi, aki eltart, mert mi nők igenis képesek vagyunk a magunk sorsáért felelni.

Kitaláltam egy workshopot “Be your own sugar daddy” néven, amit egy fesztiválra vittem. 

Bekapcsolódtam nőjogi csoportokba, és ott láttam, hogy a Tilos Rádió szeretne egy női műsort. Én rögtön írtam nekik, hogy engem érdekelne, és fel is vették velem a kapcsolatot. A műsortervem is nagyon tetszett nekik, de a pandémia miatt le kellett állítani az egészet és fél évig nem volt semmi hír róluk. Amikor már azt hittem, hogy nem lesz az egészből semmi, rám írtak, hogy  újból izzítják a motorokat és csinálnám-e a műsort. Tudtam, hogy olyan témák érdekelnek, hogy mi nők, hogy tudunk helyt állni és kiállni magunkért, de nem tudtam, hogy mi legyen a cím. 

Eszembe jutott a workshopom címe, csak  nem angolul, hanem magyarra fordítva “Légy önmagad cukros bácsija,” de mondták, hogy ez magyarul a játszótéri cukros bácsit jelentené, aki a gyerekeket várja a pad mögött, és nem igazán értették, hogy ennek mi köze a női jogokhoz. Amikor letelt a műsor próbaideje, mondták, hogy a műsort szeretik, és maradhat, de a név nem ment át, ezért legyen az eredeti angol cím.

“Be your own sugar daddy!”

GR

Olvass még bátor történetet Orsitól ITT.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp