“Három ember fegyverrel megakadályoz egy kalóztámadást“

 

ATTILA

(Krisán Attila)

Nagy bátorságnak tartottam azt, amikor szomáliai kalózok ellen védtem kereskedelmi hajókat. Ott vagy egy ilyen szupertankeren, és gyors motorcsónakokban jönnek az emberkék kalasnyikovval, meg adott esetben gránátvetőkkel– egyáltalán nem kardokkal, mint a mesékben. Ha meglátják a prédát, akkor megpróbálnak feljutni rá, és elvinni a szupertankert legénységestül. Ha ez sikerül, akkor váltságdíjat kérnek attól a cégtől, aminek az áruját viszi a hajó, és ezt a cég ki is fizeti nekik. 

Nekem az volt a munkám, hogy megakadályozzam a támadást.

Ha kalóztámadás van, akkor jelzést kell adni különböző nemzetközi szervezeteknek, és aztán 30 percen belül érkezik a felmentő csapat, egy katonai naszád, vagy egy helikopter, és akkor tuti megmenekültél. Szóval azt a fél órát kell kibekkelnie a security személyzetnek, amíg megérkezik a segítség. 

Ilyenkor nem az a cél, hogy a motorcsónak a víz alá kerüljön, hanem hogy elriaszd a kalózokat. Azt kell megakadályozni, hogy feljussanak a hajóra, és elejtsék a túszokat, mert onnantól kezdve övék a pálya…  Akkor túszostul behajóznak Szomáliába, és a securityt vízbe küldik… És hát szokásuk hamutartót csinálni az ember kezéből… Nyissz-nyissz, levágják a két karját, aztán bedobják a vízbe, és csak akkor menekülsz meg, ha tudsz úszni két-háromszáz kilométert levágott kezekkel… 

Ez a munka persze nem tesz jót egy párkapcsolatnak…  Melyik nő bírná ezt? A hajón nem mindig van kommunikáció, van hogy több napig nem tudod hívni az otthoniakat…  Ha közben még leadnak a tévében egy olyan hírt, hogy kalóztámadás volt a környéken, akkor szegény nő otthon tuti rágja a kefét, hogy mi van velem. Meg hát ilyenkor egyedül van a gyerekkel meg a mindennapos szarságokkal…  A távolság nem tesz jót senkinek… Ezért van sok magamfajtának tönkrement párkapcsolata és tönkrement házassága. 

Mindig azt szoktam mondani, hogy annál kisebbnek sose éreztem magamat, mint amikor az Indiai-óceán közepén álltam egy teherhajónak a legtetején. Körülötted nincs semmi! 44 fok van, süt a nap, az égen egy madár se jár, és úgy állsz, mint egy hangya. Még annál is kisebb vagy…  Olyan kicsike, mint egy mikroba.

MP

Olvass még bátor történetet Attilától ITT

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp