“Semmi más nem képes erre, csak a kultúra!”

KARESZ

(Beke Károly)

 

Emiatt a csúnya, rossz világjárvány miatt sokkal kevesebben mozdulnak ki otthonról, egyre többen valami streaming szolgáltatáson keresztül találkoznak kulturális értékekkel. Ez a legtöbb esetben valamilyen film, néha színház, vagy zenei élmény. 

Nekünk, a Csokonainak, az a szerepünk, hogy a XV. kerületben élőknek adhassunk valódi, közösségi élményt: helyszíneket és programokat, ahova elmehetnek és kimozdulhatnak a hétköznapok fárasztó küzdelmeiből. Fontos találkozniuk másokkal, hogy egészen más típusú élményeket kapjanak, mint ami otthon, vagy a munkahelyen érheti őket. Nálunk beszélgetnek, találkoznak és jól érzik magukat. Semmi más nem képes erre, csak a kultúra!

Másrészről ott van a gazdasági része. Az emberek nem akarnak annyit költeni kultúrára, mert nincs miből. Ha már adófizetők, akkor adni kell nekik valamit a pénzünkért cserébe.

Ugyanakkor ebben a rendszerben nem nagy tudomány felismerni, hogyha más, külső együttműködések nélkül működtetjük a kulturális szervezést, akkor meghalunk. A világ erre már kitalált megoldásokat. A gazdasági életből kell áthozni mintákat, például a közösségi megosztáson alapuló gazdaságból, mert az működik jól, az együttműködések révén. 

Azt tudjuk csinálni, mint közpénzből működő rendszer, hogy segítjük azokat és együttműködünk azokkal, akiknek mondjuk az infrastruktúrája nincs meg, de a szakmai tudásuk, a szakértelmük megvan. A XV. kerületi kulturális és közművelődési rendszer például tökre jól együtt tud dolgozni egy olyan független színházi csoporttal, mint a Terminal Workhouse, a kulturális tartalom előállításában. Ebből lesz egy unikális érték. 

Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik így működnek, de az elsők között vagyunk, az biztos. Aminek nagyon örülnék, ha nem csak független színházi műhelyekkel valósulnának meg ezek az együttműködések, hanem irodalmi, képzőművészeti, zeneművészeti, táncművészeti és filmművészeti csoportokkal is. A cél, hogy létrejöjjön egy olyan valódi hálózat, ami tartalomcsere alapon tud működni, különböző kerületek és települések között. Olyan sokszínű kulturális életet lehetne teremteni Budapesten, ami semmivel sem kerülne többe, mint a jelenlegi rendszerben. Egymás értékeit használnánk sokkal jobban és intenzívebben. Úgy, hogy mindenkinek jó legyen!

GR

Olvass még bátor történetet KARESZ-től ITT.

Kicsoda Beke Károly?

Csokonai Kulturális Központ és Kommunikációs Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője, ami a XV. kerület kulturális életéért és kommunikációjáért felel. Nem művészeti szakembernek, hanem Kulturális közéleti szereplőnek tartja magát.

Képek: 1,2 – Gordon Eszter

 

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp