Megkezdődtek a Mérleg próbái

 

„Valamit az embernek a múltjából is szabad megőriznie” – Megkezdőtek a Mérleg próbái

Göncz Árpád drámájának szerepeit Varga Mária és Zsótér Sándor alakítják, az előadást augusztus 3-án mutatják be a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban.

Menni vagy maradni? Bátorság vagy gyávaság? Generációk óta felmerülő kérdést feszeget Göncz Árpád Mérleg című darabja, melynek a napokban tartották az olvasópróbáját. A drámát augusztus 3-án, a néhai köztársasági elnök beiktatásának évfordulóján mutatják be a XV. kerületi Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban, ezzel tisztelegve a 100 éve született volt köztársasági elnök és író emléke előtt. A Terminál Workhouse független színházi formáció és a Csokonai Nonprofit Kft. közös produkcióját Kerkay Rita rendezi. 

Az előadás érdekessége, hogy Kerkay a Színház és Filmművészeti Egyetemen a Kossuth-díjas Zsótér Sándor osztályába járt, aki az előadásban a „Férfi” szerepét alakítja. A „Nőt” a legendás Varga Mária kelti életre a színpadon. A művészek már az első próbán igazán összeszokott páros benyomását keltették; tökéletes átéléssel jelenítették meg a hajdani szerelmeseket, akiket a történelem viharai évtizedekre elsodortak egymástól.

 

„Egy-két bútor, pár kis szobor, néhány nipp lesz csak a színpadon, mintha a nagyszüleink nappalijában lennénk. Az apró porcelánfigurák is segítenek majd életre kelteni a „Férfi” és a „Nő” régi történeteit. Nagyon fontos például, milyen sorrendben vannak az asztalon ezek a tárgyak, mert minden csere más-más nézőpontot tükröz” – vélekedett az olvasópróba elején Kerkay Rita rendező. 

A két színész a következő hetekben a Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban fogják próbálni az előadást, amire már most hatalmas az érdeklődés. Az előadás zenéjét Matkó Tamás szerzi, a produkció létrejöttét a Göncz Árpád Alapítvány is támogatta.

Gerlits Réka, a Terminál Workhouse művészeti vezetője és produkciós vezetője szerint nem is lehetne aktuálisabb ez a téma. 

„Bátorság elmenni, vagy inkább maradni az? Ugyanez visszafelé is igaz; gyávaság-e menni vagy maradni? Két karakter, két sors, akik valamikor a rendszerváltás előtt, több, mint húsz éve találkoztak utoljára Göncz Árpád darabjának története szerint. Boronkay Soma dramaturg munkájának köszönhetően Göncz drámai és néhol kifejezetten humoros szövege remek ritmust kapott. A Terminal Workhouse által létrehozott Bátorságok Könyve online magazin külön kampánnyal készül a bemutatóra, melyben az alkotókat nem csupán az előadásban betöltött szerepükről kérdezzük, hanem arról is, mit jelent számukra a bátorság a magánéletükben és a szakmájukban. Alapítótársammal, Mészáros Piroska színésznővel úgy gondoljuk, hogy ez egy olyan történet, amit nem csupán látni kell, hanem a lehető legtöbb fórumon beszélni róla.” – mondta Gerlits Réka.

A Csokonai Művelődési és Rendezvény Házban a 2022/23-as évadban is repertoáron marad a darab, és az alkotók bíznak benne, hogy vidéken is több helyszínen bemutathatják az előadást. 

GÖNCZ ÁRPÁD: MÉRLEG

a Csokonai Nonprofit Kft. és a Terminál Workhouse közös előadása

NŐ – Varga Mária

FÉRFI  – Zsótér Sándor

Rendező: Kerkay Rita

Zeneszerző: Matkó Tamás

Dramaturg: Boronkay Soma

Rendezőasszisztens: Tusor Regina

Produkciós vezető: Gerlits Réka

Bemutató: 2022.08.03. 19:00

Helyszín: Csokonai Művelődési és Rendezvény Ház (1153 Budapest, Eötvös utca 64-66.)

Jegyek elérhetőek ITT

Képek: Gordon Eszter

 

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp