“Nem dolgozunk magunkon, és ezáltal egymáson sem”

BÁLINT

(Nagy Bálint)

 

A Legjobb tudomásom szerint sok szempontból bátor film.

Ugyanis egy egyáltalán nem szokványos és megszokott módon elmesélt történet. Egy párról szól, ahol a nő azt állítja, hogy nemi erőszak áldozata lett, azonban a történéseket a férj szemszögéből kísérjük végig.

Nándival, az alkotótársammal, volt egy magabiztos gondolatunk a történetmeséléssel kapcsolatban, de az egyáltalán nem volt biztos, hogy ez a nézők számára is működni fog.

Van a filmben egy antihősünk, a férfi, aki a nő párja, egy alapvetően érzelemmentes szereplő, aki a konfliktusoktól visszahúzódik és magában próbálja lerendezni a filmben felmerülő problémákat és bonyodalmakat, de egyáltalán nem rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyek birtokában igazán rá tudna nézni az ő saját lényegi problémáira. Egy esendő, de ugyanakkor nehezen szerethető karakterről van szó, akivel legtöbbször szinte lehetetlen azonosulni.

Korábbi kisfilmjeinkben már kisérleteztünk azzal, hogy hogy tudjuk a nézőt egy távolságtartó, kényelmetlen pozícióban és olyan feszültségben tartani, ami a hétköznapjainkban is jelen van. Nem általános ezt megidézni a filmekben.

Azt kell mondjam, bátorság, hogy így mentünk neki az első nagyjáték filmünknek, mert van egy csomó olyan történetmesélő és filmes dramaturgiai fogás, amit a biztos siker kulcsának tekintenek. Mi ezekkel mégsem éltünk. 

Azzal játszunk, hogy a rendelkezésre álló információd alapján, te a főhőssel együtt hova érkezel meg egy ilyen kétesélyes konfliktusban és helyzetben. A nézőnek saját döntéseket kell hoznia. 

A fimben ugyanakkor az egyik legáltalánosabb társadalmi problémáról beszélünk. A két főhős problémája, az, hogy nem kommunikálnak egymással és nem vállalnak egymásért felelősséget. Nem dolgozunk magukon, és ezáltal egymáson sem.

És ha valamivel, akkor ezzel tud a néző azonosulni, mert valóban ez az egyik legnagyobb meccs az ember életében. Ez tényleg nagyon nehéz tud lenni és sokszor elfáradunk benne.

GR

Könyv: Krusovszky Dénes – Amik nem leszünk sosem

Zene: Bob Dylan – Like a rolling stone

Film : Paul Thomas Anderson – Vérző Olaj

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp