“Kell a balhorog”

Lőrincz Nándor, Nándi és Nagy Bálint, LTSZ film plakátja

NÁNDI

(Lőrincz Nándor)

 

Alkotóként az erőszak jelensége mindig érdekelt. De sosem önmagában, sokkal inkább a hatásai. 

Az, hogy hogyan hat az emberre és az emberi kapcsolatokra, és leginkább az, hogy milyen hatással van olyan emberekre, párkapcsolatokra és társadalmi rétegekre, akik nem ismerik az erőszak természetét. Hisz ezekben az esetekben az erőszak megtapasztalása egy nagyon erős kizökkentés a nyugalomból. 

A Legjobb tudomásom szerint című film előkészítésekor előbb az erőszak témája volt meg, amiből lett a nemi erőszak. 

Utóbbinak az az oka, hogy az egyik nagyon kedves ismerősöm elmesélte az ehhez kapcsolódó élményét. Ahogy mentem egyre beljebb a kutatásban, egyszerűen bevonzottam ezeket a történeteket.

 Ez a filmterv bőven a me too botrány előtt jött létre, amikor ezzel a témával még nem foglalkoztak sokan. 

A film egy karakter- és társadalomkritika is, amiben megmutatjuk többek között azt a sajnálatos átlagot, akik lábvízben élik a párkapcsolatukat. Az én értelmezésemben ennek a filmnek az egyik bátorsága az, hogy megmutatja ezt a bátortalanságot és az, hogy mer eszköztelenül fogalmazni. 

Bár a filmek és sorozatok világában egy ideje divatba jöttek az ellenszenves karakterek, általában azokat a negatív szereplőket szeretik a nézők, akikben az ellenszenvességük mellett van valami vonzó, valami különleges.

Azt hiszem, az még bátor ebben a filmben, hogy majdnem minden karaktere ellenszenves, de itt egyik sem vonzó, ezért nagyon nehéz velük azonosulni, nehéz őket szeretni. Feltett szándékunk volt olyan átlagembereket megmutatni, akik konkrétan nem érdekesek. Így a néző nem feltétlenül a karakterekkel megy, hanem saját magából próbálja megszülni, hogy mi is történhetett.

A “twist”, azaz a dramaturgiai csavar, mindig is foglalkoztatott. Amikor nem úgy alakulnak az események, ahogy azt megszoktuk a filmekből. Nagyon szeretem ezt a típusú élményt, nem csak alkotóként használni, de befogadóként is, akármilyen alkotásról van szó. Egyszerűen szeretem, hogyha pofán csapnak és erre rendezőként is törekszem.

Fontos a balhorog.

Örülök, hogy többen ki szokták emelni, hogy a Legjobb tudomásom szerint egy meglepően érett, kiforrott és témájában pszichológiailag komplex film. 

Bár én sosem gondoltam rá így, de többen mondták, hogy ez a témaválasztás nagyon bátor két sráctól.

G.R.

Könyv: Dino Buzzati – Egy szerelem története

Zene: Art Blakey & the jazz messengers – Invitation

Film: David Lynch – Veszett a világ

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp