“A Te életed, a Te döntésed!”

 

SZANDI

(Vargacz Alexandra)

Ha a bátorságról, életbátorságról kérdeztek, akkor 4 történet jut eszembe.

Az egyik, amikor 12 évesen meg akarták műteni a gerincem, a másik, amikor egyetemistaként fontos szerepet vállaltam a Felelős Szülők Iskolája építésében, ami akkor egy induló társadalmi vállalkozás volt. A harmadik, amikor elmenten élményterápiás önkéntesként a Bátor Táborba onkológiai beteg kamaszokat táboroztatni, a negyedik pedig, amikor tavaly év végén elszakadt a keresztszalagom. Látszólag ezek teljesen eltérő történetek, élethelyzetek, mégis összekapcsolódnak abban, hogy az életünk alakulásáról van lehetőségünk dönteni és ha van elég bátorságunk, sok mindent elérhetünk, sok mindennel megküzdhetünk.

„A bátorság nem a félelem hiánya, sokkal inkább egy döntés, hogy a félelemnél van, ami fontosabb. Lehet, hogy a bátrak nem élnek örökké, de aki óvatos, egyáltalán nem él.” – ez az idézet egyébként a Neveletlen hercegnő című filmben hangzik el, de annyira megtetszett, hogy jó ideje életfilozófiámmá vált.

Az első ilyen sorsfordító döntést az életemben 12 évesen hoztam meg. A sport kisgyerekkorom óta meghatározó része az életemnek, de sajnos van egy örökletes gerincferdülésem, ami az egész életem végigkíséri és ez  12 évesen  olyan mértékű volt, hogy az orvosok meg akartak műteni.

Ez egy nagyon kockázatos beavatkozás, mert érinti a gerinc melletti ínszalagokat is, valamint titánrudak és csavarok beépítésével, hosszú rehabilitációval jár. Az biztos, hogy utána jó időre eltiltottak volna a sporttól és később is csak rehabilitációs jelleggel sportolhattam volna, élsportolni nem lehetett volna utána. Mivel anyukám tudta, hogy ez a műtét az egész életemet meghatározná, rám bízta a döntést:

-Te mit gondolsz erről? Ez a Te életed, a Te döntésed!

Sokan mondhatnák, hogy milyen fura és talán felelőtlen, hogy a szülő a 12 éves gyerek kezébe adja a választást, de én nagyon boldog voltam, hogy dönthetek a sorsom felől. Azt éreztem, hogy ez a műtét megfosztana a lehetőségeimtől, és attól az élettől, amit élni szeretnék:

-Nem szeretnék kés alá feküdni, de mindent meg fogok tenni annak érdekében, hogy akár gerincferdüléssel, akár anélkül, de folytathassam a sportolást.

Ez a döntés átkeretezte az egész életemet. 

Nietzsche azt mondja:

“Minden sorsdöntő dolog a csakazértis-ből jön létre.” 

Nagyon sokszor van bennem, hogy én “csakazértis” megcsinálom. Nehezített pálya? Nem baj! Akkor a 100 méteres síkfutáson 10 méter hátrányból indulok, de a többiekkel szeretnék célba érni. Ezek a helyzetek pedig extra motivációt adnak és nem eltántorítanak, hanem megkettőzött erőt és figyelmet kölcsönöznek számomra. 

A mai napig hálás vagyok, hogy nemet mondhattam, és köszönettel tartozom a szüleimnek, és a családomnak, hogy dönthettem, és mellettem álltak. Évekig fűzőt kellett hordanom, meg gyógytornára, gyógyúszásra járnom. Kitartással, akaraterővel és rehabilitációval sikerült megerősíteni a gerincemet annyira, hogy el tudtam végezni a Testnevelési Egyetemet, maratont futottam, körbebicikliztem a Balatont egy napon belül, és megmásztam egy 3000 méteres hegyet. Tehát elég jól elvoltam ezzel a gerincferdüléssel, és más ember lennék, ha a műtétet választom. Ez a döntés, a küzdés és gyógyulás felvértezett egy olyan kitartással, rugalmassággal és belső erővel, amit az életem nagyon sok területén tudok használni azóta is.

MP

Könyv: Orvos-Tóth Noémi – Szabad akarat

Zene: Follow the Flow – Porszem

Film: David Frankel – Váratlan szépség

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp