“Eljutottam a világ nagy operaházaiba” 

VERA

(Blum Vera)

 

A nagyapám híres műfordító és karmester volt, Blum Tamásnak hívták, aki a hetvenes években Zürichbe disszidált, én már itt születtem. Egyszer az apám elvitt egy beszélgetésre, ahol Fischer Ádám is tartott előadást, és a végén odamentünk gratulálni neki. Azonnal felismerte apámat (hisz teljesen úgy néz ki, mint a nagyapám), aztán rám nézett, és azt kérdezte:

– Te vagy Blum Tamás unokája? 

– Igen. 

– Tudsz magyarul? 

– Igen. 

– Érdekel az opera?

– Igen.

– Eljössz velem egy “Szöktetés a szerájból” próbára hétfő délelőtt? 

– Hát öööö… Gimnazista vagyok, hétfőn reggel suliba kéne mennem…

Apám életemben először ekkor írt igazolást nekem, mert érezte, hogy nagyon fontos, hogy ott legyek ezen a próbán. És tényleg, akkor, ott egy teljesen új világ  nyílt meg a számomra. A próba után elmentem Ádámmal ebédelni és kiderült, hogy már nagyon sokszor láttam őt vezényelni, például a Kékszakállú herceg várában Budapesten, de többször láttam Rossini Hamupipőkéjében is Zürichben, ami a kedvenc operám volt gyerekként. Egyszercsak azt mondta: 

– Budapesten vannak a Wagner-napok májusban, lennél az asszisztensem? 

– Két hét múlva? Én még gimibe járok…

– Jövőre?

– Jövőre érettségizem…

– Akkor két év múlva? 2014-ben ráérsz, nem?

Leforrázva álltam, de rábólintottam. Teljesen valószerűtlennek tűnt az egész, de elég bátornak éreztem magam, és két évvel később tényleg ott álltam a Művészetek Palotájában a 110 fős Rádió Zenekarral szemben Fischer Ádám asszisztenseként. 6 héten keresztül próbáltunk, annyit dolgoztam, mint az állat… Naponta 10 óra Wagnert hallgattam, és mivel nagyon élveztem, egyre inkább tudtam, hogy nekem ebben a világban van a helyem!

4 évig dolgoztam Ádám asszisztenseként, eljutottam a világ nagy  operaházaiba. Egy csomó mindent tanultam zenéről, zenészekről és az opera működéséről, aztán 22 évesen azt éreztem, hogy tovább kell lépnem.

Az utolsó projektünk egy bombasztikus Varázsfuvola volt a milánói Scalában. Vége lett az előadásnak, jött a premierbuli, de én bezárkóztam a karmesteri szobába és ott sírtam egyedül. Tudtam, hogy dolgozhatnék Ádám mellett még tíz évet, de azt éreztem, hogy bátornak kell lennem, mert ahhoz hogy fejlődhessek, egy önállóbb, felelősségteljesebb munkára lesz szükségem.

MP

Könyvajánló: Patricia C. Wrede – Dealing with Dragons

Zeneajánló: Stromae – racine carrée 

Sorozat: Fanny Herrero – Hívd az ügynökömet!

Olvass még bátor történetet Verától ITT

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp