“Kevés is elég, hogy az ember boldog legyen”

 

ERZSÉBET

(Orosházi Erzsébet)

Mindig is építész szerettem volna lenni, csak anyukám szerint alkalmatlan voltam rá. Én meg elhittem…egy ideig. Ahogy férjhez mentem, építkezni kezdtünk és olyan szép lett a fa és vályog kombinációjából épült ház, hogy benne volt a Szép Házak Magazinban.  

 Aztán elváltam és a nulláról kellett újrakezdenem. Szentül hittem, hogy nekem sose fog problémát okozni jól elhelyezkedni, ezért svájci frankos hitelből építettem még egy házat. Ám 3 gyerekes, egyedülálló, vidéki anyukaként nem kaptam jól fizető állást és nehezen tudtunk csak megélni. Az első mindig a hitel volt. Az egyik hónapban a fizetésemet nem hitelre költöttem, hanem elmentem belőle a Camino de Santiago zarándokútra, mert nagyon nehéznek éreztem a terhet a vállamon. 

 Az út tanulsága az volt, hogy valójában kevés is elég ahhoz, hogy az ember boldogan éljen.  

Mit ragaszkodom én a nagy házhoz?! Adjuk el, fizessük ki a hitelt, marad, ami marad, és abból építkezünk,  9 millió forintból. 

 Leírtam magamnak, hogy mik a szempontok. Azt megtanultam, hogy minél messzebb vagyunk a várostól, annál macerásabb megoldani a gyerekeket és a munkát. Csak családi ház lehet, mert azt éreztem, hogy nem menne lakásban élni. Mérlegeltem, hogy ehhez miben kell kompromisszumot kötni: a ház mérete, és az, hogy építkezni kell, mert kész állapotban esélytelen Buda környékén bármit venni.  

 Amikor feljöttünk a törökbálinti dombra és megláttam a kilátást, éreztem, hogy itthon vagyunk. Ekkor tavasz volt és jól tudtam, hogy van 3 hónapunk, hogy építkezzünk, mert utána nem lesz hova mennünk és csak őszig tudunk sátorban aludni a kertben. 

Víz nem volt még, ezért a Tescohoz jártunk reggelente tisztálkodni. Az ácsmunkákon, és a vízvezetékszerelésen kívül minden mi csináltunk. Nekünk ez egy hatalmas élmény volt, bográcsoztunk, együtt voltunk és játszottunk. 

 Senki nem hitt bennem, hogy én ezt meg tudom csinálni 3 gyerekkel, ennyi pénzből, és mégis, itt van!  

 A ház 29 nm alapterületű, amire sokan azt mondják, hogy nem élhető tér. Nézz körül, mindenünk megvan! Ki kell tűzni a célt, és azt nem elengedni, mert az élet mindig alád teszi, ha igazán hiszel benne. Ehhez a legfontosabb: megtanulni kilépni a komfortzónából. 

Sokan pénz nélkül 100 nm-es házat építenek, és inkább felvesznek hitelt. Csakhogy így nem egy boldog életet, hanem egy anyagi börtönt építenek maguknak. Engem az élet visszaigazolt, mert megkaptam egy jól fizető mérnöki munkát, amire mindig is vágytam.

GR

Könyv: Ludmilla Ulickaja – Daniel Stein, tolmács

Zene: Jethro Tull – Budapest

Film: Pong Dzsunho – Élősködők

Kicsoda Orosházi Erzsébet?

3 gyermekes édesanya. Saját élethelyzetéből adódóan épített magának egy miniházat és létrehozta a Miniházakért Magyarországon Civil Társaságot, ami a fix miniházak elfogadtatásáért szeretne tenni. Magyarországon jelenleg is rengetegen laknak lakóingatlannak nem minősített ingatlanban (melléképület, gazdasági épület, üdülő), ezeket vagy maguk építették vagy építtették, esetleg átalakították, vagy felújították. A cél, hogy a valóban lakhatásra alkalmas épületek lakóingatlan minősítést kapjanak -legyenek akár külterületen vagy zártkertben-, ezáltal támogatást, hitelt kaphassanak például szigetelésre, nyílászáró cserére vagy napelemes rendszerre.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp