“Beteljesítem egy zseni álmát”

Nyári Bernadett hegedűművész

 

BERNADETT

(Nyári Bernadett)

A zene az életem. Legnagyobb álmaim is a zene körül forognak és minden áldott nap azon dolgozom, hogy ezek egyszer megvalósuljanak.

Életem egyik legnagyobb vágya, hogy a Carnegie Hall színpadán hegedülhessem a Nagypapám szerzeményeit. Megtehetnénk, hogy a jövő hónapban kibéleljük és adok ott egy koncertet, de én azt szeretném elérni, hogy meghívjanak oda játszani. 

A nagypapám hegedűművész és zeneszerző volt. Sajnos nem ismertem, mert 1974-ben meghalt, és én jóval később születtem, viszont rengeteg történetet hallottam róla. Hubay Jenőnél végzett a Zeneakadémián és 6 diplomája volt. Igazi zseni volt. Nagyon sok helyen játszott a világban: Japánban, Svájcban, Németországban, de a legnagyobb álma az volt, hogy eljöjjön Amerikába zenélni. 

A szocializmus alatt sok külföldi szerződése volt és egyszer, amikor felvette az útlevelét, nem volt hajlandó azt mondani az ügyintézőnek, hogy elvtárs… megemlítette, hogy egy Úr van és az ott van Fent… 

Abban a pillanatban visszavonták az útlevelét, az összes szerződését, a rádiófelvételeit pedig örökre törölték. Onnantól kezdve elnyomták. Semmink nem maradt fent a műveiből, pedig rengeteg saját szerzeménye volt. Csak kis kocsmákban játszhatott, sehol máshol. Nemhogy Amerika, de többé semmi sem történhetett meg vele, amit megálmodott. 

Egyetlenegy hanganyagunk van róla, egy történtek előtt rögzített magnófelvétel, amit Svájcban rögzítettek úgy, hogy a cimbalom alá tették a magnót titokban, mert nem szerette, ha felveszik, amikor próbál. Ez egy régi, rossz minőségű felvétel és olyan hangos a cimbalom, hogy alig lehet hallani, de még így is hallatszik, hogy mennyire zseniális. 

Mindig arra gondolok, hogy ha ismerhettem volna, akkor most mennyivel jobban hegedülhetnék.

Mi a legnagyobb álmom és bátorságom? Én azért szerettem volna Amerikában élni, hogy beteljesítsem az ő álmát, amit ő nem tudott véghezvinni: Amerika legnagyobb színpadain állni, miközben az Ő szerzeményeit zenélem és az Ő történetét mesélem.

GR

Könyv: Robert T. Kiyosaki – Gazdag papa, szegény papa

Zene: Tereza Kesovija – Moja Posljednja i Prva Ljubavi

Film: Richard Curtis – Igazából szerelem

Képek: kiemelt kép, 1. – fotobellissimo, 2 – celiagarland

Kicsoda Nyári Bernadett?

Zenészcsaládból származó hegedűművész. Grazi  Zeneakadémián kezdődött nemzetközi karrierje és 20 éves korában kezdett szólókarrierbe. 30 éves korára több mint 90 országban játszott. Célja, hogy bebizonyítsa, a hegedűn bármilyen stílust meg lehet szólaltatni.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp