„Merj segítséget kérni!”

Összehangolva- Gyógyít a képzeleted! alapítvány

 

ZSUZSANNA

(Dr. Prezenszki Zsuzsanna)

Pszichológia, pszichiátria, pszichoonkologia, pszichoterápia – ezek a „tüsszentéssel” kezdődő szavak még elég zűrzavarosan hatnak a világunkban. Félünk tőlük, mert azt gondoljuk, bolondok vagyunk, ha ezeken keresztül gyógyítjuk a lelkünket és a testünket. 

A pszichoonkologia a daganatos betegek lelki segítsége. A rák és a biztos halál között máig egyenlőségjelet tesznek az emberek. Ha találkoznak valakivel, akiről tudják, hogy rákos, akkor egy halálraítéltet látnak, pedig ma már a rák túlélhető.

Max Gerson az mondta:

– Több embert láttam meghalni a ráktól való félelemben, mint magában a rákban. 

Azt hiszem,  ha ezt a blokkot oldjuk az érintettek és a társadalom oldaláról, akkor valószínűleg elindul egy párbeszéd mert a rák sajnos még mindig tabutéma. 

Ha érintettként pszichiátriai vagy pszichológiai segítséghez fordulunk, az sokszor kettős stigma. A rák nemcsak betegség, hanem sokszor erkölcsi ítélet is, mind a közvélemény, mind a beteg számára. 

– Van egy stigmám, hogy rákos vagyok. Vegyek még egy másikat, hogy bolond is?

Bajban vagyunk, és a kultúránk ezt sugallja:

– Szedd össze magad, oldd meg házon belül, légy erős és pozitív, mert úgy illik!

Pedig nagyon bátor dolog, azt mondani: 

– Nem vagyok jól, és segítség kell!

Mert van segítség! A terápián a betegséggel küzdők partnerekké válnak, és mindenről tudnak beszélni, még arról is, amiről addig azt gondolták, hogy nem lehet. Megértik egymást, mert maguk is átmentek ugyanazon az úton. Mélyek és katartikusak ezek a beszélgetések, a megélt boldogságtól a megélt fájdalomig, és mindez egy elfogadó közösségben történik, amely elbírja és amelynek a beteg legitim tagja. 

A pszichiátriában kétfajta szakértő van: az elméleti és a tapasztalati. Én orvosként az elméleti szakértő vagyok, egy nagy hardver, tele mindenféle információval, a tapasztalati szakértők pedig a betegek, akiknek a történetei mindent visznek. Hatalmas ereje van a „velem is megtörtént”-nek.

A gyógyulás lendületét a mögöttünk álló emberek és az ő történeteik adják. Így a lélek biztosan gyógyul, és tapasztalom, hogy amikor gyógyul a lélek, azt követi a test gyógyulása is.

GR

Dr. Prezenszki Zsuzsanna: pszichiáter, pszichoonkológus. Az Összehangolva- Gyógyít a képzeleted! Alapítvány szakmai vezetője. Az alapítvány segítséget nyújt a daganatos betegek és hozzátartozóik számára. A Merj segítséget kérni! programjuk bejutott a Richter Anna Díj jelöltjei közé.

Könyv:  Ottlik Géza – Iskola a határon

Zene:  Mozart – A-dur klarinétversenye

Film: Oliver Nakache, Eric Toledano – Életrevalók

 

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp