“Mindig van bennem egy riadókészültség”

Czutor Zoltán, a Belmondo énekese gitározik, lépcsőn ül, hajót kormányoz

 

ZOLI

(Czutor Zoli)

Nem probléma, hanem megoldás-központú embernek szeretem gondolni magam. Egy pillanatig sem fogok aszalódni a problémákon, és azon siránkozni, hogy milyen nagy a baj, bármi történjen is.

15 éves voltam, amikor a szüleim elváltak, bár ezt titokban tartották előttem. Nem sokkal később pedig anyám Ausztráliába disszidált a húgommal, és ezt sem árulta el nekem, hogy nehogy továbbadjam az apámnak. 

Szétesett az egész család, és persze ebbe az apám is összeomlott és úgy döntött, kimegy Németországba szerencsét próbálni. Akkoriban ő egy menő nyomdász-újságíró volt Szegeden, ezt a munkát akarta kint is folytatni, és az volt a terv, ha ez beindul, akkor kivisz magához engem is. 

Nem így alakult…  

Én itthon maradtam egyedül a nagymamámnál. Ez egy pár hétig működött, de aztán elmentem albérletbe és gimnazistaként dolgoztam. Ennyi idő távlatából már érzem, hogy borotvaélen táncolt az életem, és ha kicsit elhagyom magam, akár hajléktalan is lehettem volna, de akkor ezt nem így éltem meg, és azt se érzékeltem, hogy bajban vagyok:

– Jó, hát akkor most ezt dobta a gép. Ki kell találni valamit, hogy megoldjam a helyzetet.

A gimnázium alatt kis illegális dolgokkal tartottam fenn magam, így fizettem az albérletet. Azt csináltam, ami szembejött… Összeálltam pár sráccal, és néha Romániába, vagy Jugóba jártunk, és áthoztunk ezt-azt, és azzal kereskedtünk, vagy kicsiben valutázgattunk.

Ezek a tapasztalatok nyilván alapvetően megrendítették a bizalmamat az emberekben, kiskamasz korom óta úgy élek, hogy bármikor bármi történhet, és mindig van bennem egy “alert”, egy riadókészültség. Az tény, hogyha ennyire drasztikus dolgokon mész keresztül, akkor utána soha nem lesz kérdés, hogy mi a fontos az életben. Nem fogod fölbaszni magad a first world problémákon, és amikor jön egy kemény helyzet, akkor nem mérlegelsz, hanem döntesz és cselekszel, hogy biztonságban legyél a családoddal.

MP

Könyv: Hankiss Elemér – Befejezetlen ember

Zene: Carson Coma – Pók

Film: Paolo Sorrentino – Isten keze

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp