“A testem igenis tudja!”

Fanni babával

FANNI

(Dekmár Fanni)

 

Bár az én szülésélményem közel sem járt annyi fájdalommal, mint egyeseké, mégis nehéz volt feldolgozni. A terhességem 37. hetéig minden rendben ment, amíg be nem ütött a covid.

Napról napra más hírek érkeztek a médiából, illetve a kórházból is. A bennem rejlő feszültség egyre nőtt és féltem, hogy mindjárt szülni fogok és nem tudom mi fog történni. 

Jött a 38. hét, és a doktor úr azt vette észre, hogy a gyerekem feje nem jó helyen van, és a teste túl nagy:

„Faltól-falig gyerek.”

Leült velem szembe, és azt mondta, hogy az én döntésem, de félt, hogy a szülés közben nagy kárt tenne bennem a gyerek, ezért császármetszést javasol. 

Minden, amit képzeltem a szülésemről, szilánkokra hullott.

Amikor indultam haza az asszisztens még visszakérdezett a váróban:

„Csaszi lesz?”

Teljesen összetörtem.

Mindenki azt mondta, hogy fogadjam el. Később az orvos is kérdezte, hogy mitől vagyok ilyen bánatos, amikor babám lesz. Igaza volt. Örülnöm kellett volna, de hogy lehetnék boldog, amikor nem szülhetem meg a gyerekemet?! Belementem a császárba, de megegyeztünk, ha a műtét időpontjáig beindul a szülés, akkor megpróbálhatom.

Nem indult, egy darab összehúzódást sem éreztem. A műtét közben kiderült, hogy tényleg nagy baba és amikor megszületett, azt mondták, hogy egy tömör gyönyör. 

A szülés után magamat okoltam mindenért, hogy miért  nem mertem elmondani az orvosnak, hogy meg szerettem volna próbálni. Ott sírtam egy babával a kezemben, pedig boldognak kellett volna lennem, de én a meg nem történt szülésélményemet sirattam.

Ott volt mellettem egy édes kisbaba, és én csak sírtam és gyűlöltem mindenkit, aki természetesen szült, mert nekik sikerült, én pedig meg sem próbálhattam. 

Azt, hogy szültem egy gyereket, a mai napig nem tudom kimondani, de idővel elkezdtem csak a babámra koncentrálni. Megfogalmazódott bennem, hogy teljes szívemből szeretem, mindennél jobban! 

Elmentem a #másállapotot a szülészetben tüntetésre. Azt éreztem hogy ezzel elmondtam mindenkinek azt, amit anno nem tudtam: hogy a testem tudja, mekkora babát képes a világra hozni! Ezzel én is letettem a terhemet!

(TI KÜLDTÉTEK)

Könyv: Audrey Niffenegger Az időutazó felesége

Zene: Egy asszonynak ereje népdal

Film: Garry Marshall – Barátnők

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp