“Ki akartak irtani, nem sikerült, akkor együnk!”

Rubin Eszter ételei és receptei

ESZTER

(Rubin Eszter)

Személyes érzelmi motivációkkal kezdtem el írni az első kötetemet, azután ahogy életre kelt a történet más lett és több.

Első regényem, a Barhesz zsidó családregény. A kortárs magyar prózában a zsidó téma jellemzően a Soá-ról szól, én azonban a pozitívan megélt zsidó életről akartam írni. 

Nagyon sok olvasói megkeresést kaptam “Hogy mennyire felszabadító, hogy lehet zsidóként élni és az, hogy ez még örömet is okoz. Hogy meg lehet élni, és milyen jó, hogy a regény megmutatja, hogy kell zsidónak lenni.”

Életemnek egyik központi témája a gasztronómia, igazából már gyerekkorom óta érdekelt a főzés, és két diploma után elvégeztem a cukrász szakmunkásképzőt. Annyi szimbólumot rejt a zsidó konyha, hogy szinte kiaknázhatatlan ihlet forrásává válik a gasztrokulturális örökség irodalmi interpretálása. Azt hiszem én így közeledtem a gyökereim felé, a zsidó konyhán keresztül. Ez egy nagyon jó belépő lehet  bárki számára. Minden zsidó ünnep arról szól, hogy ki akartak irtani minket, nem sikerült, akkor együnk! A zsidó anyák, a jiddise mamék pedig rengeteget főznek. Táplálják a családot, és bennem is van egy erős késztetés, ami meg is jelenik az írásaimban.

GR

Kicsoda Rubin Eszter?

Rubin Eszter író, cukrász, gasztromágus. Első könyvét, a Barheszt saját élményéből és traumájából írta. Élete központi része a gasztronómia, már gyerekkora óta érdekelte a főzés. „Annyi szimbólumot rejt a zsidó konyha, hogy a zsidó családregénynél is adja magát a gasztro kulturális örökség irodalmi interpretálása.”

További könyvei: Barhesz, Bagel, Árnyékkert, Hisztamintolerancia szakácskönyv, Hisztamintolerancia szakácskönyv 2., Minek szenved, aki nem bírja

Olvass még egy történetet Esztertől ITT.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp