“Aki gazdagon hal meg, megszégyenül”

 

RÉKA

(Bence Réka)

 

Amerikában az egyik legérdekesebb dolog az volt, hogy én Pittsburghben éltem, és ott két nagy egyetem van a városban. Az akkori barátom a Carnegie-Mellon Egyetemre járt. Ez a Carnegie ugyanaz, akiről a Carnegie Hall-t nevezték el. Bár eléggé kihasználta anyagiakban és kapacitásukban a neki dolgozó munkásokat, később nagyon sok pénzt adott arra, hogy az ő gyermekeik ingyen, vagy támogatással tanulhassanak.

Neki volt egy elmélete:

“Úgy kell élni, hogy az életed egyharmadában megtanulsz mindent, amit csak lehet, az életed második harmadában meggazdagodsz annyira, amennyire csak lehet, és a harmadik harmadában pedig visszaadsz belőle.”

“Aki gazdagon hal meg, megszégyenül.”

Ő ezt be is tartotta: Pittsburghben az összes könyvtár az ő nevét viseli, és ingyenes, hogy az összes ott dolgozó ember gyereke ingyen olvashasson. Az egyetemet is ő építtette. Andy Warhol például így lett Andy Warhol, hogy ingyen művészeti iskolába járhatott.

Volt egy pasi, Bill, aki ott Pittsburghben tanult, és nagyon gazdag lett. Olyan mennyiségű pénzt adott az egyetemnek, hogy a szüleiről neveztek el két egymással szemközt lévő egyetemi épületet, hogy a szülei egymást nézhessék az örökkévalóságig.

Ezt az adományt egy hónapig tartó ünneplés követte. Annyi pénzt adott, hogy még arra is jutott, hogy legyártsanak olyan bögréket, pólókat és takarókat, amire rá van írva, hogy “Thank you Bill!!”

Ennyi pénzt adományozott úgy, hogy ő valamikor úgy tanult ott, hogy fizetett az egyetemért. Ezt el tudod képzelni itt Magyarországon?! Mert szerintem az ilyen itt lehetetlen. Ott valahogy ez a természetes, hogy így adod vissza.

GR

Képek: 1 – Vizslafotó, 4 – Szabó Máté

Olvass még egy bátor történetet Rékától ITT!

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp