“Önazonosság. Ez a jó szó”

VIKI

(Szávai Viktória)

 

Az én anyukám úgy nevelt, hogy gyakorlatilag az egész gyerekkorom arról szólt, hogy:

– Ne állj fel oda! Jaj, ne menj ki a szélére! Ne menj a közelébe!

Én pedig felálltam oda, elmentem a szélére és igenis közel mentem. A bátorsághoz való viszonyom ide vezethető vissza.

Mindig vonzott az, ami más, ami nem konvencionális. Eleinte egy kicsit lázadásból, aztán pedig mert ez vált természetessé.

Ezek az utak működtek a számomra, és az első komoly felnőtt döntésem az otthonszülés volt. Amikor megtudtam, hogy gyereket várok, még nem volt egyértelmű, hogy feltétlenül otthon akarok szülni. Azt szokták mondani, hogy az otthon szülő nő felelőtlen. Nálam – és szerintem nagyon sokunknál – épp az volt a folyamat lényege, hogy igenis nagyon felelősen hozod meg a döntésedet, mindent letapogatsz, informálódsz, tájékozódsz és akkor szép lassan kikristályosodik, hogy számodra ez a biztonságos út.

És természetesen az jó, hogyha támogatják és segítik ezt a folyamatot, de a feladat a tied. Nagyon fontos, hogy ezt egy nő megérezze, hogy micsoda erő van benne és hogy mire képes.

A személyiségem fejlődéséhez szorosan hozzátartozott a szülés és az anyává válás. Megtapasztaltam, hogy milyen felszabadító az anyaság, hogy tényleg mindenre képes vagy általa. A nőiesség, a női léttel való azonosulás megkerülhetetlen mindannyiunk életében. Nagyon sok skatulya és szerep van, amibe nőként beszorítottak minket, és az ezekből való kilépéshez bátorság kell.

A nőiességben nagyon-nagyon sok bátorság van és a női léttel való azonosulás az kulcsfontosságú mindannyiunk életében. Azt érzékelem magamon meg a körülöttem lévőkön is, hogy a női szerep totális átalakulásban van és hogy most nagyobb ennek a dominanciája, mint régen. Szerintem nekünk, akik élünk és mozgunk, iszonyatos nagy felelősségünk és feladatunk van ebben. Sok a skatulya és szerep, amibe nőként beszorítottak minket. Ezt merni letenni és szembenézni vele az egy bátorságpróba.

És persze függetlenség és emancipáció, de nem ez a lényeg, hanem a saját női erőnknek a megérzése. Önazonosság. Ez erre a jó szó!

GR

Könyv:  Zeruja Salev: Szerelmes élet

Zene:  Lianne La Havas: Forget

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp