“Ez a film ki fogja verni a biztosítékot”

VIVI

(Bánovits Vivianne)

 

Amikor elvállaltam az Elk*rtuk című film főszerepét, tudtam, hogy kilépek a komfortzónámból. Tisztában voltam vele, hogy Magyarországon erősen átpolitizált a helyzet, és ez a film nagy port fog kavarni. Biztos, hogy az emberek minden oldalon szélsőségesen és feszülten fognak reagálni, épp ezért volt számomra nagyon nehéz a döntés:

Mit lépjek, amikor valóra válhat az álmom, hogy eljátszhassam egy mozifilm főszerepét?

Már az elég ritka, hogy olyan forgatókönyvet írnak, ahol egy nő a főszereplő! Általában csak a főhős szerelme tudsz lenni, vagy valami mellékszál… És hát az se biztos, hogy bejutsz a castingra, mert ahhoz az kell, hogy a főszereplő pont a te korosztályod legyen, és külsőre is hasonlítson rád az, amilyennek elképzelték őt. Aztán kapsz egy karakterleírást, amiből kiderül, hogy ez egy olyan szerep, ami számodra kihívást jelent! Végül pedig csörög a telefon, és megmondják, hogy megkaptad a szerepet.

Tudod milyen esélyed van erre színésznőként?!

… aztán jön a hideg zuhany, mert amikor odaadják a forgatókönyvet, rájössz, hogy ez egy olyan téma, ami egy csomó embernél ki fogja verni a biztosítékot…

Napokig örlődtem, aztán volt egy beszélgetésem a brit rendezővel. Ő nem élte át ezeket a 15 éves eseményeket, teljesen kívülálló, és amúgy se politizál, főleg nem Magyarországon, vagyis számára tök ugyanaz a két politikai oldal. Ő egy filmes sztorit lát, egy krimit, ami nagyrészt fikció, és az én karakterem is az. Természetesen megnézett archív felvételeket, de szabad kezet kapott, és rendezőként nem jó vagy rossz embereket akar megmutatni, hanem élethelyzeteket, amikben ezek az emberek jól, vagy rosszul döntenek. Éreztem, hogy megbízok a rendezőben, és még a kémia is működött köztünk.

A forgatások alatt próbáltunk elvonatkoztatni mindentől… Úgy dolgoztunk, hogy ez is csak egy film… És lehet, hogy valós idősíkban játszódik, de a sztori maga fikció. Csodálatos stábunk volt, és mindenki 100 százalékban a filmélményért dolgozott, hogy a mozikba egy jó cucc érkezzen – ez a tudat belső biztonságot és bátorságot adott nekem. Sose fogom elfelejteni ezt az élményt, és azt a 42 napot, amíg forgattam.

MP

Zene: Kaukázus: Egyetlen szó

Könyv: Eckhart tolle: Most hatalma

Képek: Profilkép – Dobay Ati, 1 – Megafilm, 2- Dobay Ati

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp