“Még egy sör, és megtörténik a baj”

JOCI

(Füri József)

 

Pártfogó felügyelő vagyok, és részben 18 év alatti bűnelkövető fiatalokat ellenőrzök és támogatok, hogy nehogy újabb bűncselekményt kövessenek el. Abban próbálok segítek nekik, hogy visszailleszkedjenek a társadalomba és annak hasznos tagjává váljanak.

Környezettanulmányokat is készítünk, igyekszünk feltérképezni, hogy miért is történhetett ilyen egy fiatalnál: rossz társaság, családi problémák, gyermekkori vagy jelenbeli traumák. Ezzel is segítjük a nyomozási eljárást, amit a hatóságok rendelnek el.

Amikor ránézek egy pártfogoltamra, eszembe jut, hogy ez akár én is lehetnék. Tinédzserként tényleg csak egy rossz lépés vagy eggyel több sör kell, és meg is történik a baj, hatósági eljárás lesz belőle. Ettől ők még nem rossz emberek, és nem úgy kell hozzájuk állni, mintha megrögzött bűnözők lennének. Ők javarészt fiatal, nyitott és érzékeny gyerekek, akiknek jár még egy esély. Sokszor árván, szülők nélkül kell, hogy boldoguljanak, én pedig pontosan tudom, hogy ez miért nehéz.

Édesapámat 3 évesen, anyut pedig 25 évesen vesztettem el. Ilyenkor az embernek az emészthetetlen gyásszal kell tovább mennie, és taposni az életet. Nagyon sokszor elmondom az összetört pártfogoltjaimnak a történetemet, és ez sokszor segít nekik. A világ néha összeomlik, de ettől a dolgok még mehetnek jó irányba.

Sokszor egy ilyen fiatal hátterében egy rossz társaság áll, és ahhoz ténylegesen bátorság kell, hogy ebből kiszakadjon. A pártfogás alatt megtapasztalja, hogyha megszakítja ezeket a kapcsolatokat, akkor nem csavarog, nem kábítószerezik, tud tanulni, és egyszer csak nincs több eljárás, nyugodtabb, és el tudja kezdeni építeni az életét.

A mi munkánk ezeknek a fiataloknak az életében csak egy szelet a pizzából, a tényleges munka az övék. Mi megpróbáljuk rávezetni őket, hogy merre kéne mennie az életüknek.

Vannak sikertörténetek:

Volt egy srác, aki bűncselekményt követett el, bekerült a javítóba, és az én pártfogoltam lett. Amikor kikerült, rendes munkája lett, családja és gyermeke. A javítóba még egy összetört fiú volt, a felügyelet végével pedig saját erejének köszönhetően eljutott idáig. Azóta esze ágában sincs hülyeséget csinálni, mert megbecsüli az életét.

GR

Könyv: Takami Kósun: Battle Royale

Zene: Guns N’ Roses: November Rain

_____________________________________________________________________

Egy kérdés

 

Amit bátorságnak élek meg az az, hogy eljegyzem a páromat. Az tényleg egy olyan döntés, ami az életedet nagymértékben befolyásolja. Kilenc éve vagyunk együtt.

Én ugyanúgy szeretem őt gyűrű nélkül, ugyanúgy szeretem őt esküvő nélkül, de tudom, hogy ez egy nőnek nagyon fontos. Én így is, úgy is szeretni fogom.

– Dia, leszel a feleségem?

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp