“Eddig és ne tovább!”

ÁRON

(Molnár Áron)

 

A húgommal, aki az Amnesty International munkatársa, nagyon sokat beszélgetünk a bátorságról. Nekik van egy mottójuk: Bátorság vagyunk!

Marha érdekes, hogy a beszélgetéseinkből kiindulva egy csomó olyan dolgot aposztrofálunk bátorságnak, ami evidencia kéne, hogy legyen. Például az, hogy az ember megszólal a tabunak számító közügyekben, hogy kiáll a kisebbségekért, az LMBTQ emberek jogaiért és hogy harcol az emberi jogokért.

Kezdjük piciben a történetem. Fiatalon én is kötöttem magam a kompromisszumokhoz például a munkámban. Amikor igazságtalanságot éreztem a vezetés részéről, azt gondoltam, fontos ezt elviselnem és megalkudnom a projekt, a próba, a forgatás és a többiek érdekében.

És aztán rádöbbentem:

“Nem, nem, nem! Dehogyis haver! Szedd össze magad, Áron, és legyen bátorságod kimondani, hogy eddig és ne tovább!”

És lehet, hogy emiatt el fogom bukni a munkám, mert simán benne van a pakliban, de ma már azért tudok veletek a bátorságról beszélni, mert az igazságtalansággal való elhatározásomat beváltottam. Felmondtam, és megvédtem magamat, vagy valaki mást. A kimondott szavaim súlya ért nekem annyit, hogy az egzisztenciális lét másodlagos helyre kerüljön.

Ha igazságtalansággal találkozom, vagy olyan gondolatokkal, amik a gyűlöletre építenek, akkor nem feltétlenül érdekel a testi épségem és az egzisztenciális helyzetem. Bátorsággal felvértezve elindul egy felhajtóerő bennem, hogy szembe tudjak nézni a dolgokkal.

Ez kezdődött 3 éve a noÁrral. Ma már azon parázom, hogy nem teszek eleget ezért az országért. Attól félek, hogy nem merek majd belenézni a saját gyermekem szemébe, mert nem tettem meg mindent azért, hogy ő szabadon és nyugodtan nőhessen fel a hazájában. Szeretném, hogy az ő életében a bátorság természetes legyen.

GR

Könyv: Szrgya Popovics: Útmutató a forradalomhoz

Zene: Nils Frahm: Our Own Roof

Képek: Borító – Facebook, 1 – Facebook- Toxikoma, 2- Gordon Eszter- Toxikoma

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp