“Vissza kell adni a közösbe”

 

RÉKA

(Bence Réka)

 

Négy évig éltem Amerikában, és ott az embereknek teljesen természetes, hogy ha bármennyi extra pénzük, idejük, vagy kapacitásuk van, akkor önkénteskednek. Benne van az emberekben, hogy ha egy kicsit is jobb az anyagi, vagy társadalmi helyzetük, akkor abból valamennyit vissza kell adni a közösbe. Ez a szemlélet ott ragadt rám.

Itthon azt látom, hogy főleg azok önkénteskednek, akiknek amúgy erre nem lenne kapacitásuk, de azok, akiknek ez könnyen menne, azok ezt kevésbé teszik.

Azt alapnak veszem, hogy mindenki annyit vállaljon, amennyi belefér. Nagyon sok embernek az a felfogása, hogy nem adja oda azt a pénzt, amiért megdolgozott, de segíteni nem csak pénzzel lehet. Tudom, hogy nem lehet elvárni senkitől, hogy segítsen, de ezt az itthoni felfogást valahogy meg kéne változtatni, hogy ez is beépüljön, és természetes legyen.

A bátorságot úgy nevezném, hogy társadalmi felelősségtudat és felelősségvállalás, például az önkéntes segítség, amikor az ember lehetőségeihez mérten áldoz a saját idejéből és pénzéből, hogy segítsen másokat. Ez a felelősségvállalás itthon sajnos nem evidens.

Az én utam úgy vezetett az Eszkuláphoz, hogy először a segítés vágy volt bennem. Az egyesület szellemisége ragadott meg, és ez szippantott be. Az Eszkinél rengeteg az önkéntes, és én is ott segítek, ahol tudok: az adminisztrációban, licitekben, de van, hogy sütit sütök a rendezvényekre.

Először azonban ideiglenes befogadónak jelentkeztem hozzájuk. Azt éreztem, hogy szeretnék segíteni egy pici, öreg, fekete tacsinénin. És amikor mentem a lehetséges kutyáért, akkor Németh Réka, az egyesület vezetője kihozta nekem Pulcsit. Aki nem pici, nem öreg, nem fekete, nem néni, mert fiú, és nem is tacskó. Réka tudta, hogy nekem nem egy tacsinéni kell. Lehajoltam Pulcsihoz és megkérdeztem: mit szólna hozzá, ha hozzám jönne haza? Azóta elválaszthatatlanok vagyunk.

Szerintem a társadalmat csak úgy lehet ösztönözni, hogy példát mutatsz neki, mert az embereket semmi olyanra nem lehet rávenni, amit nem akarnak. Azt lehet megmutatni, ahogy te csinálod, és ha tetszik nekik, akkor ők is kipróbálják. Mert adni jó.

GR

Könyv: Deborah Frances-White:The Guilty Feminist

Zene:  Watsky: Whitecaps

Képek: Portré – Sata Norbert, 1- Vizsgafotózás, 2, 3- Sümegi Ákos

Olvass még egy bátor történetet Rékától ITT!

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp