“Minél kevesebb ember legyen elnyomva!”

 

GÁBOR

(Márton Gábor Csaba)

 

Másokért könnyebben vagyok bátor, mint magamért. Sőt! Magamat nem is tartom annak, legfeljebb a viselkedésem tűnik merésznek: kiállok egy fontos ügyért, vagy felvállalok valamit. Ha a közösségnek segíteni tudok, akkor háttérbe kerül, hogy az rossz hatással lehet rám. Igen, ebben van egy arrogancia… De akkor is megcsinálom, mert tudom, hogy én képes leszek kezelni a következményeket.

12 évesen volt egy osztálytársnőm, egy cigánylány, akit télen elkapott pár idősebb srác a suliban, és viccesen benyomták a fejét a hóba. Ez félig-meddig gyerekjáték, de ezek a fiúk már ebben a “szexuálisan ébredezünk” korban voltak, szóval ez a “játék” szólhatott a nőisége ellen is. Nem tetszett, hogy az osztálytársamat kipécézték, beleálltam a helyzetbe, és jól meg lettem rugdosva.

Nekem egyértelműen az az ügyem, hogy minél kevesebb ember legyen elnyomva, pusztán azért, amilyen. Mindenféle sérülékeny csoport kapcsán van bennem egy szociális érzékenység: ilyen az LMBTQ közösség, a fogyatékos emberek, és mikor telekocsival hazamegyek Miskolcra, szeretek vitatkozni a cigánykérdésről.

Ami engem megerősít a küldetéstudatomban, hogy akárhány éven keresztül voltam táboroztatni gyerekeket, mindig megtalált az, akit a többiek kipécéztek. Érezték, hogy velem erről szabadon beszélgethetnek.

Az egyik táborban volt egy problémás srác, aki állandóan megszólta a többieket, meglökte őket, kifejezetten agresszívan próbált interakcióba kerülni. Aztán volt egy beszélgetés, hogy ez így nem oké, és végül a srác fogalmazta meg, hogy ezeket azért csinálja, hogy felhívja magára a figyelmet.

Ez nekem azt bizonyítja, hogy fontos érdemi figyelmet adnom a másiknak, és mindig a kommunikáció a megoldás. Nem azért akarok beszélgetni vele, hogy én új nézőpontot adjak neki, hanem neki kell rájönnie valamire saját magával kapcsolatban. Egy ilyen beszélgetés után az ember elgondolkodik azon, hogy van-e valódi félnivalója a másiktól, aki 2 méterre áll tőle.

MP

Zene: Pink: My Attic

Könyv: Murakami Haruki: Világvége és a keményre főtt csodaország

Olvass még egy bátor történetet Gábortól ITT!

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp