“Eredetileg egy lakótelepi gyerek vagyok”

 

GÁBOR

(Karalyos Gábor- Vegán hegylakó)

 

A legnagyobb bátorság az talán ez a hely, ez a kert, ahol megtaláltam magamat, meg a világot, ahol be tudok csatlakozni a valóságba. Mertem azt mondani, hogy kilépek a sorból és elkezdem járni a saját utamat.

Jött először az állatok védelme, aztán a saját egészségem védelme. Ennek köszönhetem a veganizmust és a Vegán Hegylakó oldalamat. Utána pedig jött a hulladékmentesség, amit ugyancsak ez a ház és a kert hozott nekem.

Az a misszióm, hogy ezt a kertet, ami az életem lépésről lépésre, körmöm szakadtáig, bütykem szakadtáig, felépítsem.

Sokan azt gondolják, hogy ez egy menekülés, egy remete lét, de ez nem feltétlenül egy elszigetelt élet. Létrehoztam magamnak egy birodalmat, ahova vissza tudok húzódni. Ez a kert nekem olyan, mint a szekrény, aminek a másik oldalán egy teremtett világ van, csak ez egy kertkapu, és nem egy szekrényajtó. Mintha ez a kert az a kerítéstől a kapuig az én aurám lenne. Ettől a helytől leszek alkalmas arra, hogy ne bújjak el az emberektől, vagyis, hogy ne mindenkitől bújjak el. Így nem tud az élet ledobálni magáról.

Ez a kert is egy önkifejezèsi mód, amire szükségem van. Míg az életemben a színház egy társas játék, addig ez egy szóló játék. Rájöttem, hogy ezen a módon is ki tudom magam fejezni. Ugyanúgy belerakom magam, elfáradok benne, és ugyanakkor feltölt.

Eredetileg egy lakótelepi gyerek vagyok, tehát ezt én nem a gyerekkoromból hozom, hanem egyszer csak a felnőtt koromban elindult a vágy a természet felé. Amikor az első nyarat itt eltöltöttem, rájöttem, hogy nem tudok visszamenni a nyolcadik kerületbe, mert akkor megborulok nagyon. Itt megtapasztalom a napszakok, az évszakok és az időjárás változásait, és ez összekapcsol a jelennel, a valódi élettel.

Eltávolodtunk, mi emberek a természettől, és ez abból a szempontból káros, hogy nem látjuk azt, hogy az életben minden mindenre hatással van. Természetesnek veszünk egy csomó olyan dolgot, ami egyébként nem természetes, és ez föl fogja darálni ezt a bolygót. Azok a fajta érzékenyítések tudnak sikeresek lenni az emberek számára, amik azt mondják, hogy kapcsolódj újra a természethez és önmagadhoz.

GR

Könyv: Petrik Adrien: Asszony és háza

Zene: Björk: Dancer in the dark

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp