Demény, a kötsög – a Valóságshow

 

JUDIT

(Magos Judit)

 

Az én nagy bátorságom, hogy az egész életemet kipakolom a facebookra. Először csak ideiglenes befogadója voltam a kutyámnak, Deménynek, és csináltam neki egy facebook oldalt. Egy igazi köcsög volt! Mindenkit megvert a parkban, szétkapta a lakást, kiborította a kukát… Gondoltam, kéne neki egy eposzi jelző, így lett Demény, a kötsög. Reméltem, hogy valaki beleszeret facebookon, és elviszi, de nem ez lett, hanem mindenki beleszeretett, és végül az én nyakamon maradt, aztán Demény véleményvezérnek titulálta magát, és csinált egy blogot, ami 10 éve megy.

Ez úgy hangzik, mintha skizofrén lennék… mert nyilván nem Demény csinálta az oldalt. De ki az a Magos Judit? És kit érdekelne az, amit én írok?

Ha egy kutya azt mondja, hogy nem akar pórázon sétálni, akkor azt mondják, igaza van! Ha én mondom, hogy ne tegyél pórázt a kutyádra, akkor a világ szégyene vagyok…  Ha egy kutya azt mondja az emberekről, hogy vállalhatatlanok, mert állandóan munkába járnak, az cuki, de ha én kérdezek rá, hogy miért dolgozol annyit, akkor én egy hülye megmondó ember leszek. Ez egy ilyen pszichológiai csavar: egy kutyába nem kötsz bele, hogy mit beszél. Másrészt nekem ez egy külső nézőpont. Amikor Demény azt mondja, hogy a gazdim mennyire szégyen, akkor abban van egy önkritika a részemről. Rajta keresztül kívülről nézem a saját életem.

A blogból lett az első Demény könyv, aminek nagy sikere lett! Megmondó kutyaként elmondta a véleményét az ivartalanítás fontosságáról, a társadalmi felelősségvállalásról, de beszél az életünkről is, hogy ő most alszik, békászik, üvölt…

Azóta az összes párkapcsolatom Demény oldalán keresztül jött, barátokat szereztem, az egyikből keresztgyerekem is született. Demény egy brand, aminek én is része vagyok, hisz én állok a kutyám mögött. 75 000 követő mindent tud rólam, látják, hogy élek, mikor nyaralok, mit eszek, és ezt az emberek folyamatosan kommentálják… Olyan, mint egy valóságshow – ezt azért nehezen dolgozom föl.

Demény megváltoztatta az életem, és lehet, hogy menhelyről került hozzám, de ő mentett meg engem. Hiszek benne, hogy mindig az a kutya jön, akire éppen szükséged van, és azt kapod tőle, amire éppen szükséged van.

MP

Könyv: Krusovszky Dénes: Akik már nem leszünk sosem

Zene: Esti Kornél: Nem kár

Képek: 1- Sata Norbert, 2- Vizslafotózás

______________________________________________________________________________________

 

Kezdődik a suli

Szerintem az első és legfontosabb, hogy abban bátorítsuk a gyerekeket, hogy a véleményük fontos és számít. Mások előtt felvállalni magad, és önazonosnak maradni, a legnagyobb bátorság a világon. Én nem azt tanítom magyartanárként, hogy mit gondolt a költő, hanem arra kérem a diákokat, mondják el, hogy ők mit gondolnak. És nekem el lehet mondani, ha valaki szerint a Rómeó és Júlia arról szól, hogy Mercutio szerelmes a Rómeóba, csak mutassák meg a könyvben azt a párbeszédet, amiből erre a következtetésre jutottak. Szeretnék teret adni, hogy a diák bátran vállalja föl az érzéseit és a gondolatait, mert szerintem az irodalom egy érzelmi intelligenciát fejlesztő dolog. Az a cél, hogy jusson a diák eszébe egy vers, egy gondolat, vagy egy regény, ha egyszer olyan élethelyzetbe kerül, amihez az passzol.

A pandémia alatt hiányzott a személyes kontakt. Online nem annyira tudod megragadni a diákok figyelmét, ha csak dumálsz, szóval sok prezentációt kellett csinálni. A Lauder gimijében be akarjuk vezetni, hogy heti egy nap online legyen jövőre is. Elég nagy bátorság beújítani egy ilyennel! Nem hosszú hétvégét akarunk, hanem azt, hogy a diákok tanulják meg beosztani a saját idejüket, dolgozzanak önállóan, kutassanak, kreatívkodjanak. Ez kicsit home officera nevelés.

A legnehezebb az volt a pandémia alatt, hogy a végzősöknek nem volt rendes búcsúztatója.  Lehet, hogy halál unalmas nézni egy ballagást, de fontos lezárása egy életszakasznak, amikor megtapasztalod, hogy egy folyamatnak az is része, amikor véget ér. Mi sokat beszélgetünk órán, és a dolgok lezárása egy általános nehézség. Nekem is az. Ez vonatkozik halálesetre, szakításra, munkahelyváltásra, bármire. Az ilyen lezáró rítusok kihagyása, mint a ballagás vagy a szalagavató, nagy sérüléseket okozhat a diákokban. Meg kell tapasztalni, hogy vannak helyzetek, amikor azt kell mondani, hogy itt vége van, menjünk tovább.

MP

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp