“Lemondani egy lehetőségről”

 

 

DOROTTYA

(Udvaros Dorottya)

 

Pályakezdő színésznőként a szolnoki színházban dolgoztam, és egy isteni csoda folytán meghívtak hozzánk egy világhírű orosz rendezőt, Jurij Petrovics Ljubimovot. Ő volt a legendás Taganka Színház alapítója.

Én csak egy kicsike szerepet kaptam az előadásában, de nagyon boldog voltam, mert végig a színpadon kellett lennem, és örültem, hogy nézhetem ezt az embert munka közben. Biztos voltam benne, hogy sokat fogok tanulni tőle.

Már folytak a próbák, amikor felhívtak, hogy megkaptam egy film főszerepét, viszont csak akkor tudom elvállalni, ha elkéredzkedek a szolnoki előadásból. A józan ész egyértelműen azt diktálta, hogy el kell menni forgatni, de én nemet mondtam.

Édesanyám, Dévay Camilla színésznő, emlékszem, hogy teljesen ki volt borulva.

– Te normális vagy? De hát milyen szereped van a színházban?

– Egy két mondatos szerep.

– Miért nem mondod azt, hogy “elnézést kaptam egy filmfőszerepet, és inkább azt játszanám el!” ?

– Mert én Ljubimovval akarok dolgozni!

Agyrém döntésnek tűnt egy ekkora lehetőségről lemondani! Azt is mondhatta volna a filmrendező, hogy “ezt a kislányt húzzuk ki a listáról!”, és akkor soha többé nem forgattam volna vele semmilyen filmben…

Bő egy hete próbáltunk, amikor behívott a szolnoki színház igazgatója:

– Na, Dorottya, vidd haza a példányt, és kezdd el tanulni a szöveget, mert a rendező azt akarja, hogy Te játszd a főszerepet a másik színésznő helyett.

Sokkos állapotban voltam! Hatalmas feladat volt pályakezdőként beugrani egy főszerepbe! Hazamentem a példánnyal, és lázasan elkezdtem tanulni, még éjjel is a példánnyal aludtam. Azt se tudtam, miért én jutottam az eszébe… A szerep egy negyvenes nőre volt írva, én meg huszonhét voltam… Tök mindegy…

A színházi pályán úgy tűnik mindig kristálytiszta ösztönökkel döntöttem. Nem mentem el forgatni, mert úgy gondoltam, hogy nekem máshol van dolgom, pedig minden ez ellen szólt. Ez egy bátorság volt, és szinte azonnal megkaptam a jutalmam érte, mert ennek a döntésnek olyan hozadéka lett, ami az egész szakmai életemre hatással volt.

MP

Könyv: Youval Noah Harari: Sapiens

Zene: Hrutka Robi – Bereményi Géza- Tékozló fiú

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp