“Ha van hited, akkor bátor is vagy”

KORNÉL

(Mundruczó Kornél)

 

Filmrendezőként rá kell jönnöd, milyen személyes mondanivalód van egy történettel. A Pieces of a woman – a filmünk, amit megvett a Netflix – egy tragikusan végződő otthonszülésről szól. Amikor elolvastam a forgatókönyvet, éreztem, hogy ebből filmet kell csinálni, pedig tudtam, hogy nagy kockázattal jár, hisz a téma iszonyatos megosztó. De hogy tudsz egy megosztó témához több szempontból nyúlni? Ez egy óriási kérdés, és abszolút kell hozzá bátorság, mert a végén a rendező személye lesz megítélve a film tükrében.

Nagy célkitűzésem volt, hogy ez egy amerikai film legyen. Ott kinn volt már egy csomó lehetőségem, hogy olyan filmet csináljak, amit nem akartam: “Csinálj egy westernt, egy thrillert, egy nem tudom micsodát!” Ezeket végül nem vállaltam el, pedig sokkal több pénzt kaphattam volna értük, szóval nemet mondani is egy bátorság, talán nagyobb bátorság, mint igent mondani.

Na de az, hogy európaiként saját anyagot vigyél Amerikába, és annak az összes lépcsőfokán végigmenj?! Tudod, mit mondok? Ehhez nem bátorság kell, hanem hit. Ha van hited, akkor bátor is vagy, és én nagyon hittem ebben a filmben, úgyhogy odaadtam a szövegkönyvet pár amerikai producernek. Elolvasták, tetszett nekik, de ott kinn mindenki beleugat, hogy hogyan csináld, te a hierarchiának egy másik fokán állsz, mint amit megszoktál, és át kell adnod ezeket a jogosítványokat a producereknek, meg a sztároknak. Ez az egész egy teljesen ismeretlenbe való zuhanás, ami számomra nagyon inspiratív, de hát egy hatalmas küzdelem! Ha te ilyenkor nem hiszel a saját anyagodnak a méltóságában, vagy az erejében, akkor ez az egész a legnagyobb hülyeség, amit művelhetsz, mert filmet csinálni nem jó! Vagyis nem abban az értelemben jó…  Ahhoz, hogy ez az egész küzdés édessé váljon, hinned kell benne, különben semmi értelme nincs… Csak betemet a nyolcvankét fordulat, meg probléma minden nap…

Óriási dolog, hogy a saját történetünkből csinálhattunk filmet! És eleve az, hogy ezt a Netflix megvette?! Ráadásul olyan nézettségünk is van! Meglepő, és reménnyel teli, hogy egy ilyen filmre szükség van.

MP

Könyv: Vlagyimir Szorokin – Opricsnyik egy napja

Zene: Bill Evans:  Gary’s Theme

Képek: 1 – Kereszty Anna

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp