“Ennek a vége kenyértörés lett”

 

MAMUS

(Kovács Erzsébet)

 

Az nagy bátorság, ha kiállsz a saját igazadért, de én ezt a képességet, ahogy megöregedtem és egyedül maradtam, elvesztettem.

Amikor fiatal asszony voltam, volt egy nagyon ronda főnököm (nyugodjon békében), akinek az volt a szokása, hogy kipécézett magának embereket. Az egyik ilyen kolléganőmről tudtam, hogy ő mindent megtesz, hogy azt a bizonyos színvonalat elérje a munkájában, és ebbe minden erejével beletette az életét.

Az osztályértekezleteken, amikor mindannyian összeültünk és átvettük a napirendet ezt a szegényt mindig megszégyenítette.

Egyik nap ez a kolléganőm elkésett a munkából, és aznap ezért kapta a megszégyenítést. Hozzátartozik, hogy egy testi hibásról beszélek. Aznap én is hozzászóltam az értekezlethez, de nem a napirendi témához! Elmondtam a főnökömnek, ne csodálkozzon, hogy a kolléganőm elkésett a munkából, és hogy nem tudott kimenni a hat órási vonathoz időben! Az, hogy ő minden nap el tud menni a vonathoz rossz lábbal, azt már egy csodának kell venni.

És képzeld, ennek a vége egy kenyértörés lett: nyilván én húztam a rövidebbet, mert ő volt a főnököm. Felmondtak nekem. De én nagyon büszkén hagytam el ezt a munkahelyet, mert kiálltam ezért az emberért és megvédtem. Mindezek után a volt kolléganőmmel napi kapcsolatban maradtunk… Jaj mindjárt elérzékenyülök! Ő lett az egyik legjobb barátnőm 83 éves koromig. Olyan volt mintha a testvérem lett volna. Minden örömünket és bánatunkat megosztottuk.

És hogy a sors mit produkál? 83. születésnapomon kora reggel felhívott telefonon, hogy gratuláljon.

-Édesem! Hogyhogy ilyen korán hívsz? – kérdeztem.

-Mert a János Kórház ügyeletén vagyok.

-És hogy kerültél oda?

-Behoztak a mentők, mert rossz a szívem.

Pár nappal később felhívtam a lakásán, és a fia vette fel a telefont.

-Szia Petikém! Anyával mi van?

-Anya tegnap reggel meghalt.

Rádöbbentem, hogy én voltam neki az utolsó gondolata, azért hívott fel a kórházból. Szerintem ezzel köszönt meg mindent. Hálás volt ezért a három mondatért, amivel én kiálltam érte akkor, 50 évvel ezelőtt.

GR

Könyv: Honoré De Balzac: A Szamárbőr

Zene: Frank Sinatra: Fly Me To The Moon

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp