“Merni csak úgy lenni”

NÓRI

(Csendes Nóra)

 

Szerintem sokféle bátorság van. Ha például megkérdeznék az ismerőseimet, hogy én bátor vagyok-e, valószínűleg azt felelnék, hogy igen: biztos megélhetés helyett művészeti pályát választottam, pár éve megjelent az első regényem, a „Zápor utca”, mióta pedig illusztrátorként kezdtem dolgozni, minden héten posztolom Instagramon a legújabb rajzaimat.

Én is büszke vagyok ezekre a dolgokra, mert sok munka és kitartás kellett hozzájuk. Az a része viszont, hogy belevessem magam az ismeretlenbe, nekem mindig inkább izgalmas volt, mint félelmetes. A bátorságban pedig kell lennie egy kis félelemnek is, nem?

Mióta Réka és Piroska megkerestek, én is sokat gondolkoztam rajta, nekem mi a bátorság. A könyvem szereplői például szinte mindannyian új élethelyzetbe vetették magukat, bele a semmibe. Akkoriban, mikor erről írtam, otthon éltem a szüleimnél, gimibe jártam, a napok nagyjából ugyanúgy teltek. A legextrémebb változás az volt, ha egy buli után az utolsó busszal mentem haza.

Akkoriban a bátorság azt jelentette nekem, hogy az ember maga mögött hagy mindent, nagyot ugrik az újba, és volt is egy tinis berögződésem, hogy addig nem is leszek boldog, amíg ezt meg nem teszem.

Azóta csak pár év telt el, de rengeteg dolog változott. Felköltöztem Budapestre, fél évet Milánóban töltöttem, lediplomáztam, dolgozni kezdtem. A Zápor utca valódi könyvvé változott, én pedig több vargabetűt is leírtam, mire eljutottam az illusztrációhoz.

Jó párszor belevetettem magam abba a bizonyos semmibe, de egyre biztosabb vagyok benne, hogy a boldogsághoz nem ez a titkos recept, és hogy a mostani énemnek a bátorság se ezt jelenti.

A mostanában készült rajzaimon is felfedeztem ezt a változást. A régi témáimmal ellentétben most sokkal egyszerűbb dolgok foglalkoztatnak: a szereplőim nem csinálnak semmi különöset, legfeljebb fekszenek egy virágos réten, vagy nézik a szobából a nyári esőt, és jól érzik magukat.

Rájöttem, hogy nekem a legnagyobb bátorság az, amikor valaki mer csak úgy lenni. Mikor nem kell hozzá semmilyen portfólió, komment vagy közönség, hogy validálva érezd magad, sőt, te támogatsz másokat.

Nekem ez az igazi bátorság. Ezen dolgozok éppen.”

Képek: 1, 2 – Csendes Nóra grafikái

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp