“Nővérnek születtem”

ÉVA

(Törzsi Éva)

 

Orvosírnokként kerültem be a baleseti sebészet ambulanciájára. Ott aztán volt élet! Láttam, hogy milyen apróságokon múlik az emberi élet, és hogy micsoda heroikus munka megmenteni valakit. Eldöntöttem, hogy nővér leszek. Hisz, hogyan tudnék segíteni a világon, ha nem vagyok ott, amikor baj van?

Nem gondoltam, hogy nehézségekbe fogok ütközni. Elmentem az intézetvezető főnővérhez, aki nem értette, hogy hogyan tudnék egy egyműszakos úri állást feláldozni egy három műszakos, nagy fizikai és lelki terheléssel járó ápolói munkára.

Azt se akarta elhinni, hogy én ezt meg tudom csinálni, mert 150 cm és 45 kg voltam.

Azt szabta feltételnek, hogy át kellett mennem egy hónapra a belgyógyászatra, helyettesíteni az adminisztrátort.  Ha egy hónap után is azt mondom, hogy nővér akarok lenni, akkor újratárgyaljuk a dolgot.

Aki járt már kórházban, az tudja, hogy a belgyógyászat a legnehezebb osztály a kórházban. Nem tudott eltántorítani. Bírtam. Sőt mellette tanultam és tanítottam. Később pedig főnővér lettem.

Bátorság az, ha valamit el akarsz érni, és azt tűzön vízen keresztül megcsinálod? Részemről a bátorság elhivatottságot jelent. Megmondták, hogy nem nekem való, de én tudtam, hogy nővérnek születtem.

Megtanulod, hogy a halál az élet része, és hogy tudj segíteni és átsegíteni. Sokszor az ember menthetetlen. Sokszor láttam, hogy a beteg felméri, hogy már esélye sincs semmire, ahhoz, amit az életben valaha is szeretett, és a halál neki csak megkönnyebbülés lehet.

Ám amikor fiatalok halnak meg az nagyon nehéz. Ezt most sorozatban kell megélni a kórházakban. Az egészségügyi dolgozók sírnak. És nem csak a nővérek, az orvosok is. Az egészségügyi rendszer mindig is túl volt terhelve, de most sokkal jobban. Tehetetlenek.

A fiatalok nem hiszik el, hogy a COVID komoly dolog. Korábban főleg az öregek közül szedte az áldozatait, de tudod, mi már leéltük az életünket, és most a fiatalokra kéne vigyázni, hisz nekik kell a gyerekeket felnevelni.

Fontos az oltás a megelőzés érdekében, hogyha meg is kapod a vírust, ne halj bele, hogy hazamehess a gyerekeidhez.

GR

Könyv: Fekete István: Hú

Zene: Beatrice: 8 óra munka 8 óra pihenés 8 óra szórakozás

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp