“3 nyelven beszélek, és most jön a svéd”

 

ZAZA

(Hudi Zahara)

 

Az első, ami eszembe jut a bátorságról: az anyáék. Mert ők voltak a legbátrabbak a világon, amikor idejöttek velünk Svédországba.

Megküzdöttek a lakásért, vették a fáradságot, hogy az egész családdal ide jöjjenek, egy teljesen új helyre, ahol alig tudjuk a nyelvet. Sokszor hallottam tőlük, hogy milyen félelmetes az egész, meg hogy milyen nehéz, és mégis idejöttek, és mindent megcsináltak nekünk, hogy jól meg tudjunk itt lenni.

Apa egyfolytában dolgozik és tanul, most próbál kocsit venni nekünk. Anya pedig a húgommal van, és velem is próbál lenni annyit, amennyit csak tud, és még dolgozik is.

Apukám argentin, anyukám magyar. És én már három nyelven beszélek, de sokszor van, hogy össze vagyok zavarodva. Nehéz három nyelven, mert elfelejted a dolgokat.

Sokszor van az, hogy megpróbálok apának beszélni és nem emlékszem arra, hogy kell mondani azt, hogy asztal spanyolul, és akkor angolul kell mondanom. És most itt van egy negyedik nyelv, a svéd.

Keveset tudok még beszélni svédül. Van ez a játékos, tanulós applikáció, a Duolingo, ami sokat segít a tanulásban. De nehezen megy nagyon, mert meg tudom tanulni a szavakat, de használni még sokkal nehezebb.

De ami a legnehezebb, barátokat szerezni. Nagyon hiányoznak a barátaim. Igazából barát-barátom nincs is itt kint, inkább ilyen ismerősök vannak, akikkel össze tudunk gyűlni, amikor break van….szünetekben.

Volt egy fiatal tanár csaj, aki svédről spanyolra mindent átfordított nekem, vagyis megpróbált, és tök jól kijöttünk, de a koronavírus miatt nem tud többet jönni, mert azt mondták neki, hogy egyszerre csak egy iskolában taníthat. Szerintem egy idő után be fogok tudni illeszkedni.

Azt még el tudom mondani, hogy a hajam az egy teljes katasztrófa, mert ezek a bébihajaim elkeztek nőni és nézd! Ez lett belőle!!

GR

Könyv: Brandon Mull: Szellemállatok

Zene: Auli’i Cravalho: How far I’ll go

_________________________________________________________________________

“Azért kell bátornak lenni, mert a szeretteid miatt.”

 

Itt kint Svédországban már járunk rendesen iskolába és nagyon kevés emberen látom a maszkot. Nekem az online tanulás tetszett, sőt jobbak lettek a jegyeim.  Mégis az a véleményem, hogy ez a vírus rossz.

Covid valami a neve, nagyon sok embert megölt már, öregekre jobban affektálódik mint a gyerekekre, vannak olyanok, akik immunisak, és azt hiszem már megcsinálták a gyógyszert rá. És igazából ennyit tudok erről, meg hogy nehéz elhárítani. Nem tetszik.

Sokkal többet olvastam a karantén alatt. Teljesen más, mint filmet nézni. Amikor nézel egy filmet az már odaadja a hangot, odaadja a képet és neked csak hallgatnod és nézni kell. De amikor egy könyvet olvasol, akkor te képzelheted el.

Annyira elvisz magával, hogy velem már olyan is történt, hogy olvastam, olvastam, olvastam, olvastam és arra ébredtem, hogy hajnali 4 óra van, mindenki alszik, és én vagyok az egyetlen, aki még mindig olvas. Szeretek olvasni, mert elvisz egy másik világba és így el lehet felejteni a rosszat, ami történik, meg a stresszt.

Mert én nagyon sok mindentől félek pl. a sötétben, meg a bogaraktól is, de mindig próbálok átlépni a félelmeimen. Nekem mindig azt mondták, hogy próbáljak meg ellentmondani a félelemnek. Azért kell bátornak lenni, mert a szeretteid miatt.

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp