“Tudjál odaállni az anyád elé”

 

JOCÓ

(Balatoni József)

 

Nem gondoltam, hogy egy világjárvány kell ahhoz, hogy a diákjaim rájöjjenek, hogy az iskola mennyire jó hely. A karantén alatt szinte kivétel nélkül mindegyik elmondta, hogy hiányzik neki az iskola, és iskolába akar jönni. Mi úgy kezeljük ezt a generációt, hogy ők digitális bennszülöttek, de közben baromira utálják ezt, és hogyha előáll egy ilyen helyzet, hogy ott kell élned, akkor kiderül, hogy ez nekik nem az életterük. Ez csak egy kiegészítő élettér.

Amikor bezárták az iskolákat, és elindult a digitális oktatás, az első két hétben napi 18 órát dolgoztam. Volt hogy 5 perc alatt több mint 200 üzenetet kaptam szülőktől, diákoktól, és ezt hajnali öttől éjfélig. Azt éreztem, ha ez így megy, akkor nem csak beleőrülök, de ki is készülök! Aztán átkapcsolt az agyamban valami: amikor az osztályommal kellett törődnöm, akkor nem törődtem magammal. Ott van veled 28 érettségiződ, akiben tartanod kell a lelket, hogy ne őrüljenek bele!

Végig ment a lebegtetés az érettségiről… Én mondtam nekik, hogy “srácok, készüljünk úgy, hogy normál időben lesz, és akkor nem érhet bennünket baj”. Végül nem volt kiemelkedően rossz érettségi, de biztos, hogy az osztályom ötven százaléka egy jeggyel jobbat kapott volna, ha lett volna szóbeli vizsga.

Az utolsó osztályfőnöki órát megtartottam Zoomon. Megvolt a meghittsége, sírtunk mint az állat… De mégse. Kiöltöztünk: felül ing, nyakkendő, zakó, alul meg alsógatya, volt ennek egy pikantériája is. Zenéket tettem be nekik, és mindegyikhez hozzáfűztem pár gondolatot üzenetképpen. Én azt a bátorságot akarom nekik adni, hogy mindig legyenek őszinték magukkal, másokkal, és merjenek kiállni olyan dolgok miatt, amikben hisznek.

“Tudjál odaállni anyád elé, és megmondani neki, hogy én nem akarok ügyvéd lenni. Vagy tudj odaállni a főnököd elé, hogy én felmondok, mert nekem ez elég volt. Figyelj, a házasságunk nem működik, vagy változtatunk együtt, vagy abbahagyjuk.”

Az életben tök sok mindenben kell bátorság, és nekem az mindig összecseng az őszinteséggel, mert őszintének lenni bátor, és ma meg végképp.

MP

Könyv: Szerb Antal: Utas és a Holdvilág

Zenev: Bella Ciao

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp