„Beleugrani a mélysègbe”

 

BALÁZS

(Faluvégi Balázs)

 

Több ezer kis- és közepes befektetővel találkoztam már, és eleinte sokuk fél attól, hogy a tőzsdén befektessenek, miközben látják, hogy lehet ebből pénzt keresni. Na, ilyenkor azt azért megcsinálhatja az ember, hogy először csak egy kis pénzzel fektet be, aztán egy picit többel.

Ez egy folyamat, és nem kell feltétlenül egyből beleugrani a mélységbe. Így viszonylag könnyű a félelmet kezelni.

Az ejtőernyős ugrásnál ezt nem lehet megcsinálni.

Először is, baromi sokáig tart, amíg fölmegy a repülő, mindent leellenőriznek ezerszer, aztán kimászol a gépből, és ha ott azt mondod, hogy basszus, én nem ugrom le, az annyira hihetetlenül kínos, hogy inkább leugrasz.

Na, de én nem is az ugrástól féltem, hanem a hajtogatástól.

Ugrásnál az történik, hogy megrántasz egy zsinórt, az kihúz egy kisebb ernyőt, abba belekap a szél, és az húzza ki az egész ernyőt, ahogy kinyílik. Szóval nagyon nem mindegy, hogy jól hajtogatod-e össze.

A hetedik ugrásomnál egy új csávó hajtogatta az ernyőmet, aki profi volt, de nagyon laza. Felmentem a repülővel, ugrottam, és amikor megfogtam a zsinórt, az ernyő nehezen nyílt. Azt éreztem, hogy ez nem biztos, hogy ki fog nyílni. Aztán persze kipattant, de a szokásosnál gyorsabban, és kurvára megrántott.

Miután leértem, mondták, hogy nemsokára egyedül kell összehajtogatnom az ernyőt! De én baromira utálok ruhát is hajtogatni, és szerencsére sosem kellett hajtogatnom, meg nem is nagyon tudok. És az ejtőernyőhajtogatás se volt a kedvencem, de úgy csinálni, hogy ellenőrzés nélkül… Na, én ezért hagytam abba az ejtőernyőzést.

Később a vitorlázórepülést és a siklóernyőzést is kipróbáltam, de amióta fiaim lettek, azóta egyáltalán nem repültem.

Gyerekkoromban, amikor tengernél voltunk, sokszor csináltuk a húgommal, hogy belerohantunk a vízbe, és vártuk, hogy jöjjön egy nagy hullám, amire fölpattantunk, és kivitt egészen a partig. Ezt baromira élvezed! De meddig? Összesen 10-15 percig tart. És akkor utána mit csinálsz? Kiülsz a tengerpartra, nézed a vizet, kinn homokozol a gyerekekkel, aztán iszol egy koktélt. És ez ugyanolyan jó, mintha repülnél.

MP

Könyv: Váncsa István: Lakoma

Zene: The HU: Wolf Totem

Támogatom a Bátorságok Könyvét

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel. Elsőként értesülnek minden új programról.

Legfrisebb történetek
Kampányok

Hungarian Hub

Art Is Business

Eszkuláp

Oszd meg, ha tetszett

Támogass Minket

Mit kapnak a Patreon támogatóink?

 

  • Olyan extra tartalmakat, melyeket máshol nem osztunk meg.
  • Meghívót a havi Bátorságok Könyve találkozókra, ahol patreonjaink egy pohár bor és pogácsa mellett beszélgethetnek az oldal szerkesztőivel.
  • Elsőként értesülnek minden új programról.
Kampányok

Art Is Business

Hungarian Hub

Eszkuláp